De Thaise keuken

De afgelopen novembermaand is Eline op vakantie geweest in Thailand. Zij geeft jullie een kijkje in de Thaise keuken. Daarnaast deelt ze het recept voor het bekendste Thaise gerecht: Pad Thai!

De temperatuur in Thailand was circa 34 graden, dat is dus wel wat anders dan dit koude herfstweer in Nederland. Omdat het warm is, speelt het leven van de Thaise mensen voornamelijk buiten, op straat af. Er zijn overal straatstalletjes waar je iets te eten of te drinken kunt kopen, voor weinig geld. Dit is erg gezellig, maar ook opletten! De hygiëne is namelijk niet zoals we het gewend zijn in Nederland. Pas daarom op met vlees en visproducten, dit moet gekoeld zijn in ijs of alvast voorgebakken zijn, waarna het op een warmhoudplekje op de grill moet liggen. Let ook op dat het druk is bij een stalletje, dat betekent vaak dat de kwaliteit van het eten goed is. En kijk ook even wie de verkoper is, als hij of zij er verzorgt uit ziet geeft dat meer vertrouwen dan wanneer je een mannetje ziet met vieze vingers die hij nergens bij zijn stalletje kan schoonmaken.

Het ontbijt van de Thaise mensen kan zijn: spicy soup, omelet, rijst of noodles, maar we kwamen ook meer westerse gerechtjes tegen zoals toast met jam, melk met cornflakes en bij iedere maaltijd wordt fruit (ananas en watermeloen) en groente (komkommer en tomaat) gegeten. Let er bij groenten (en fruit met schil) op dat het gewassen is in mineraalwater. Van de bacteriën uit kraanwater kunnen wij als westerse mensen namelijk ziek worden.

De lunch en het diner zijn vrijwel gelijk aan elkaar in Thailand. Dit is bijv. Pad thai (noodles met ei, groente en kip/varken of zeevruchten zoals garnaal en inktvis). Het is een vrij kleine portie en zou zeker meer groente kunnen gebruiken. Op tafel staat geen peper en zout, maar een kruidenrekje met chilipoeder, chili azijn, suiker en sojasaus om het gerecht naar je eigen smaak te maken. Naast pad thai zijn bekende thaise gerechten curry (bijv. Massaman curry), pineapple rice (waar het gerecht in een ananas geserveerd wordt) en chicken cashewnut. Bij de gerechten wordt vaak witte rijst gegeten. Als toetje krijg je weer fruit geserveerd.

Tussendoortjes worden in Thailand weinig gegeten, al zijn er uiteraard wel koekjes, chips en chocola te verkrijgen bij de supermarkt. Wat wel opviel was dat de verpakkingen van koekjes en chips kleiner zijn dan in Nederland (een prettige bijkomstigheid voor de ‘het moet op’-gedachten). Er zijn veel suikerrijke producten te verkrijgen zoals fruit in een zakje, vruchtensap en smoothies.

Schijf van vijf

Als we de Thaise keuken vergelijken met de Nederlandse Schijf van Vijf is er nog wel wat op te merken.

Fruit: Dit wordt eerder te veel gegeten dan te weinig. Er zou wel meer variatie in de fruitsoorten mogen zijn.

Groente: dit wordt in kleine porties gegeten bij het ontbijt, lunch en diner. Samen kom je een heel eind, maar te weinig voor de 250 gram.

Vlees/Vis/Kip/Vega: er wordt veel vegetarisch gegeten in Thailand. Ze hebben hier geen vleesvervangers voor, maar gebruiken gewoon noten (pinda en cashew voornamelijk), tofu en ei. Vlees is voornamelijk kip en varken en is maar een kleine portie in een gerecht. Vaak zit er in zo’n gerecht dan wel ook weer noten of ei verwerkt, waardoor je wel voldoende eiwit binnenkrijgt. Er wordt in Thailand veel garnalen gegeten maar ook inktvis en witte vis. Die afwisseling hierin is goed.

Granen: veel witte producten zoals witte rijst, witte noodles, witbrood en cornflakes. Dit levert te weinig vitamines en te weinig vezels.

Zuivel: dit kan bij het ontbijt en in smoothies en thee gebruikt worden, maar zie je verder weinig terug in hun dieet.

Olie: er wordt veel olijfolie gebruikt, maar ook kokosolie (in kleine mate).

Vocht: Er wordt veel water gedrinken, ook vers kokoswater is gebruikelijk of groene thee (met melk), daarnaast zie je veel vruchtensap, maar ook veel bier.

Al met al zijn de gerechten licht en kleine porties. Dit zie je ook terug aan de mensen, ik heb weinig overgewicht gezien (in het zuiden van Thailand wordt wel meer  westers gegeten en zag ik ook meer overgewicht terug). Qua volwaardige voeding is het belangrijk om in Thailand zelf extra groente te bestellen of als tussendoortje te gebruiken. Kies liever niet te veel voor suikerrijke producten zoals vruchtensap. En ik ben blij met de ruime keuze in onze supermarkten en markten wat betreft soorten groente en fruit en de volkorenproducten! Van het afwisselen van vlees, vis en ei en noten kunnen we wel leren van de Thaise keuken.

Om jullie ook kennis te laten maken met de Pad Thai, deel ik het recept wat ik geleerd heb tijdens een kookcursus.

Pad Thai 1 persoonsportie

100 gram dunne rijstnoodles (5 minuten in water laten weken)

50 gram garnalen of gesneden kip

30 gram tofu (gesneden)

1 ei

1 teen knoflook (gesneden)

½ eetlepel gesneden sjalot

½ eetlepel  chinese radijs (optioneel)

30 gram taugé

1 eetlepel bieslook

1 eetlepel vissaus

1 eetlepel oestersaus

1 eetlepel tamarinde siroop (lijkt op worcestersaus)

1 eetlepel suiker

2 eetlepels olijfolie

 

Smaakmakers om op tafel neer te zetten: limoen(sap) chili poeder, suiker, gemalen pinda

Bereidingswijze(5 minuten):

  1. Verhit in de wok de olijfolie en wok hierin de knoflook, sjalot, radijs op medium heet vuur.
  2. Voeg dan de garnaal of kip toe en de tofu en wok dit tot het gaar is
  3. Breek een ei en roerbak dit er doorheen tot het gaar is (goed blijven roeren!) en voeg dan de noodles toe en blijf roeren.
  4. Voeg de vissaus, oestersaus, suiker en tamarinde siroop toe en blijf roeren.
  5. Voeg als laatste de taugé en bieslook toe en haal het dan van het vuur af. Direct serveren en op smaak brengen met de smaakmakers.