In 1953 werd de eerste schijf van vijf geïntroduceerd door het Voedingsbureau voor de voeding in Nederland (later bekend als Voedingscentrum). Geen grafieken en tabellen meer, maar een ronde schijf met 5 vakken. Deze schijf bevatte groenten en fruit, vis, vlees, brood en melkproducten. Eet elke dag uit elk vak, is de onderliggende gedachte. De schijf was erg belangrijk na de Tweede Wereldoorlog en de boodschap was toen: ‘dit moet je eten om geen tekorten te krijgen’. Hoe is deze schijf door de jaren heen veranderd?

schijf 1953
Schijf van vijf 1953


In de jaren ’70 krijgt de schijf vooral een verfrissend uiterlijk. Helemaal conform de hippie tijd.

 

jaren '70
Schijf jaren ’70

 

In 1981 wordt de schijf vervangen door de maaltijdschijf. Deze zoomt in op de maaltijd en moet daardoor praktischer zijn. Zuivel verliest zijn eigen schap en de vetten worden ingeperkt. De boodschap: eet vooral veel plantaardig en wees matig met vet.

 

Maaltijdschijf '70
Maaltijdschijf 1981

 

De maaltijdschijf wordt in 1991 vervangen door de voedingswijzer. Abstract afgebeelde producten op een geel tafelkleed. Met als nieuwe uitgangspunt: slechte voeding bestaat niet. De persoonlijke vrijheid staat voorop. Bepaalde adviezen blijven van kracht, zoals gevarieerd eten, matig met vet en zuinig met zout.

 

voedingswijzer
Voedingswijzer 1991

 

Na 20 jaar bleek dat de oude schijf het meeste werd herkend. Dus in 2000 werd de voedingswijzer ingewisseld door de ouderwetse schijf maar in een nieuw jasje. Zoals we hem nu kennen, de blauwe, met vijf vakken en vijf regels. Op 22 maart 2016 wordt de nieuwe schijf van vijf bekend gemaakt. Blijft het een ronde schijf of stappen we nu over naar een pyramide, zandloper of driehoek? De naam blijf in elk geval hetzelfde. Aangepast met de nieuwe inzichten Anno 2016. Dat betekent meer peulvruchten, dagelijks een handje noten, minder (rood) vlees, minimaal 3 koppen thee per dag, meer plantaardig en geen alcohol en frisdrank.

 

22 maart is het zover..
22 maart is het zover..

 

Toch blijft de schijf een beetje een stoffig imago hebben. Dat is jammer, want het is mooi voorlichtingsmateriaal om iedereen te laten zien hoe gezonde basisvoeding eruit ziet. Wij zijn in elk geval erg benieuwd naar het nieuwe uiterlijk!