Goede voornemens, we hebben ze allemaal wel eens gemaakt. Nieuwjaarsavond is hier het ideale moment voor! Het voornemen om meer te gaan bewegen, te stoppen met roken of gezonder te eten zijn voorbeelden van goede voornemens die vaak worden opgesteld, maar niet worden volgehouden. Hoe kun je deze goede voornemens opstellen en haalbaar maken? Lees het hier!

Overzicht
Sommige mensen hebben meerdere dingen waar ze het komende jaar aan zouden willen werken. Het is dan handig om een lijst te maken van je ‘doelen’. Belangrijk hierbij is dat de lijst niet te lang wordt. Met maximaal vijf doelen kun je een heel jaar zoet zijn!
Je kunt ook alvast bedenken wanneer je aan de doelen wilt werken. Vervolgens kun je de doelen op volgorde noteren, zodat je weet op welke doelen je je als eerst kunt richten.

Concreet
Formuleer je doelen zo concreet mogelijk. Schrijf niet alleen op: ‘’Ik ga meer bewegen’’. Maak het concreter. Schrijf bijvoorbeeld op: ‘’Ik ga drie dagen / per week na mijn werk een uurtje wandelen.’’ Op deze manier is het duidelijk wanneer je meer gaat bewegen en hoe je dat wilt gaan bereiken.

Je kunt ook het voornemen hebben om een slechte gewoonte af te leren. Het is hierbij belangrijk om eerst te bedenken wat de aanleiding is van die slechte gewoonte. Op die manier wordt namelijk duidelijk wat de reden van je gedrag op een bepaald moment van de dag is en wat je hieraan kunt veranderen.
Voorbeeld: Mijn slechte gewoonte is dat ik veel snack wanneer ik me thuis verveel. Doel: Als ik me thuis verveel, dan ga ik een paar oefeningen doen of een stukje wandelen.

Realistisch
Het is erg belangrijk om realistische doelen te stellen. Onrealistische doelen zullen niet behaald worden, wat kan resulteren in een enorme teleurstelling. Dit zal je niet bepaald motiveren om door te zetten. Het is juist de bedoeling dat je er stap voor stap komt. Formuleer dus geen grote doelen, maar probeer een groot doel in stapjes te bereiken. Elke stap die je behaalt zal je motiveren om door te gaan!

Denk er ook om dat je het jezelf niet te moeilijk maakt. Als je doel bijvoorbeeld is om meer te gaan bewegen terwijl jij de sportschool liever vermijdt, dan kun je voor jezelf bedenken wat voor soort sport jij wel leuk vindt. Misschien houd je wel van dansen en kun je je inschrijven bij een dansschool om te gaan stijldansen. Het is wel verstandig om eerst wat proeflessen te volgen. Op die manier kun je erachter komen of het is wat je er van verwacht had en dan kun je de juiste keuze maken. Onthoud dat het wel leuk moet blijven, je moet er plezier in hebben. Op die manier heb je meer kans om je doel te bereiken!

Tip: Kijk ook eens in de buurt naar bestaande alternatieven, zoals samenwerkingsverbanden van fitness en voeding. Zoals Slank en Fit Zuidlaren waarbij Carinpool Voedingsbureau samen met Perdon FysioFit een groep deelnemers begeleid met gezonder eten en meer sporten. Dit initiatief start half januari weer. Ook met het Medisch Centrum Zuid Groningen starten we in februari zo’n zelfde groep. Neem voor vragen of deelname contact met ons op.

Succes met de goede voornemens en alvast een heel gelukkig nieuwjaar toegewenst!

Door: Linda Saado, Diëtist in opleiding