Ontbijtkoek, een geliefd product voor jong en oud. Het wordt door veel mensen gegeten als broodvervanger of als tussendoortje. De populariteit van de ontbijtkoek is mede ontstaan door de promotie van diverse dieetgoeroes. Maar is een ontbijtkoek wel echt een ‘goede start’?

In de winkel op zoek naar een geschikte ontbijtkoek is een ware klus. Inmiddels is de keuze uitgebreid naar 79 verschillende soorten! Van de gewone variant naar ontbijtkoek met noten en vruchten, ontbijtkoek met extra vezels of minder suiker en hapklare ontbijtkoek met chocolade. En onlangs op de markt, de nieuwe trendy variant, ontbijtkoek van spelt & rogge. Dat is grappig, want elke ontbijtkoek bestaat uit roggebloem.

Een gemiddelde ontbijtkoek bevat de volgende ingrediënten: glucose-fructosestroop, roggebloem, suiker, water, kandijstroop, rijsmiddelen (natriumbicarbonaat, zuurnatriumpyrofosfaat), specerijen, zonnebloemolie, rijstebloem en aroma. Wat samen per 100 gram zorgt voor 309 kcal, 2,6 gram eiwit, 70,9 gram koolhydraten, 1 gram vet en 3,2 gram vezels.

Dat is inderdaad weinig vet, maar wel heel veel koolhydraten. Meer dan een derde van de koek bestaat uit suikers! Dat maakt een ontbijtkoek een product met weinig tot geen voedingsstoffen en een tussendoortje met ‘lege’ calorieën.

Heb je trek tussendoor? Kies voor een stuk fruit, een portie groente, een handje ongezouten noten of een volkorencracker of boterham met beleg. Deze producten bevatten ook daadwerkelijk vitamines, mineralen en vezels.

Vragen over tussendoortjes? Neem contact op met een van onze diëtisten.