Goede voornemens.. Meestal beginnen die op 1 januari. Dan is de ‘feestmaand’ achter de rug en ieder voelt de druk om gezonder te eten, minder te roken of extra te bewegen.
Maar waarom op januari wachten, als je ook in december kunt starten? Denk eens goed na over hoe dat er uit zou kunnen zien. Wat kun je in december doen om fitter te worden, decemberkilo’s te vermijden en om te voorkomen dat je gaat denken ‘Ach, met al die feestdagen in december maakt dit koekje ook niks meer uit’.


Hier een paar tips:
– December is geen feestmaand. Er zitten enkel een paar feestdagen in die maand: Sinterklaas, eerste en tweede kerstdag en oudjaarsdag. Ga dus niet een maand lang alles eten wat er in de supermarkten te vinden is aan snoepgoed en lekkernijen. Houd het bij een paar producten op de feestdagen. Verder is december een normale maand, waarbij je gewoon je normale eetritme kunt aanhouden.
– Extra eten, betekent extra bewegen. Wil je in balans blijven, dan is het nodig om de extra calorieën die je tot je neemt ook weer te verbranden. Dus stap op die fiets op 6 december, maak een gezellige kerstwandeling met de familie en doe een dansje bij het vuurwerk afsteken.
– Maak porties. Een zak pepernoten is verleidelijk om in één of twee keer leeg te eten. Deze valkuil kun je voorkomen door na aankoop van de zak pepernoten, ze per portie te verpakken. Verpak bijvoorbeeld 20 pepernoten in een plastic zakje (= 100 kcal, een prima hoeveelheid voor een tussendoortje). Door een zakje te pakken i.p.v. de grote zak heb je veel minder verleiding om door te eten.
– Ik zeg het er nog maar eens een keer bij: geniet van je eten. Maar dan ook volop! Proef elke hap die je neemt en neem de tijd voor je eten. Kies van het kerstbuffet de 3 lekkerste gerechten en geniet hier volop van. Dit lijkt makkelijker dan het is. Zodra je je niet meer focust op je eten, maar bijv. op gesprekken aan tafel of gedachtes in je hoofd, wordt het genieten al veel lastiger. Dan word je afgeleid van de smaak. Stop dan met eten. Praat het gesprek mee en neem daarna weer alle aandacht voor je maaltijd. Zie het als oefening voor je kerstbuffet. Het eten aan tafel duurt hierdoor misschien langer, maar door aandacht voor je eten te hebben en goed te kauwen, krijgen je hersenen ook eerder een seintje dat je genoeg gehad hebt.
Vergeet ook niet dat we de luxe hebben van een koelkast of diepvries. Het eten hoeft niet allemaal in één keer op.

Denk nu na over jouw plan voor december, dat scheelt je zorgen in januari.

Fijne feestdagen alvast!