Pasen staat weer voor de deur en de winkels liggen weer vol met chocolade paaseitjes… Het hoort erbij, maar het is vaak lastig om het bij één paaseitje te houden of er gewoon vanaf te blijven. Daarom hebben we een gezond en simpel recept bedacht waarmee je een gezondere variant op de standaard chocolade paaseitjes kunt maken! Doordat deze paaseitjes meer vullend zijn (dankzij de eiwitten en de voedingsvezels), zal je er ook minder snel veel van eten!
Ingrediënten (±36 paaseitjes)
◊ 100 gram havermout
◊ 2 eieren
◊ 1 banaan
◊ 1 appel
◊ 2 theelepels bakpoeder
◊ 1 theelepel kaneel
◊ 200-250 gram pure chocolade, 85% cacao
◊ Geraspte kokos (optioneel)
◊ Hazelnoten (optioneel)
◊ Hagelslag, intens puur (optioneel)
Bereidingswijze
◊ Verwarm de oven alvast voor op 200 graden.
◊ Maal de havermout in een keukenmachine. Voeg hier vervolgens de appel, banaan, eieren, kaneel en bakpoeder aan toe en maal het nog eens.
◊ Nu kun je de mallen vullen en het ongeveer 25 minuten in de oven laten bakken.
◊ Ondertussen kun je de chocolade in een au bain marie-pan of hittebestendige schaal smelten.
◊ Haal de paaseitjes na ongeveer 25 minuten uit de oven en laat het even afkoelen.
◊ Vervolgens kun je de paaseitjes versieren met de chocolade en de geraspte kokos, hazelnoten of hagelslag.
Eet smakelijk!
Tips
◊ Heb je geen mal om paaseitjes mee te maken? Dan kun je van dezelfde ingrediënten een cake bakken, dit vervolgens verkruimelen en er een bakje roomkaas en eventueel wat honing aan toevoegen. Hierdoor kun je er alsnog paaseitjes mee maken, door het tussen je handen te rollen. Dek dit vervolgens af met wat folie en laat het ongeveer 15 minuten in de vriezer opstijven.
◊ Blijft er chocolade over? Dan kun je hier altijd nog wat fruit in dippen!
◊ Zonder de chocolade kan een cakeje met dezelfde ingrediënten (havermout, banaan, appel, eieren, kaneel en bakpoeder) een gezond tussendoortje zijn!
Dit recept is:
– Vezelrijk
– Laag in verzadigd vet
– Vegetarisch
– Natriumbeperkt
Voedingswaarde
Zelfgemaakte paasei (±17 gram) | Pure paasei (7 gram) | |
Energie (kcal) | 46 kcal | 38 kcal |
Eiwitten | 0,9 gram | 0,5 gram |
Koolhydraten | 5,2 gram | 3,5 gram |
Voedingsvezels | 0,8 gram | 0,5 gram |
Vetten | 2,1 gram | 2,4 gram |
Waarvan verzadigd | 1,1 gram | 1,4 gram |
Calcium | 7 mg | 4 mg |
IJzer | 0,4 mg | 0,2 mg |
Natrium | 4 mg | 1 mg |
Kalium | 47 mg | 28 mg |
Magnesium | 8 mg | 6 mg |
Zink | 0,20 mg | 0,09 mg |
Vitamine A | 5 ug | 0 ug |
Vitamine B1 | 0,02 mg | 0,00 mg |
Vitamine B2 | 0,01 mg | 0,01 mg |
Vitamine B6 | 0,015 mg | 0,001 mg |
Vitamine B12 | 0,05 ug | 0,02 ug |
Nicotinezuur | 0,0 mg | 0,1 mg |
Vitamine E | 0,2 mg | 0,1 mg |
Water | 7,6 ml | 0,1 ml |
Door: Linda Saado, Diëtist in opleiding