Ben je zwanger en is jouw bloedsuikerspiegel te hoog? Wij kunnen je helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen en de gezondheid van jou en je kindje te verbeteren.

Zwangerschapsdiabetes

Ongeveer drie tot zes% van de zwangere vrouwen ontwikkelt zwangerschapsdiabetes. Het is een tijdelijke vorm van diabetes (suikerziekte) die na de bevalling bijna altijd weer verdwijnt, maar wat zowel tijdens als na de zwangerschap gezondheidsproblemen kan geven. Het is belangrijk je bloedsuikerspiegel zo snel mogelijk te verbeteren om complicaties te voorkomen. Dit kan middels voeding en beweging en bij onvoldoende resultaat kan er gestart worden met medicatie.

Zwangerschapsdiabetes is een verstoorde koolhydraatstofwisseling die meestal in de tweede helft van de zwangerschap wordt vastgesteld door een orale glucosetolerantietest ofwel een OGTT.

Zwangerschapsdiabetes is een gevolg van een veranderde hormoonhuishouding en een verhoogde behoefte aan insuline tijdens de zwangerschap. In een normale zwangerschap zal het lichaam meer insuline aanmaken. Bij zwangerschapsdiabetes lukt het niet om meer insuline aan te maken en wordt de bloedsuiker spiegel te hoog wat complicaties met zich mee kan brengen.

Zwangerschapsdiabetes verhoogt o.a. de kans op een extra grote baby, op vroeggeboorte, een kunstverlossing met de vacuümpomp en meer. Daarnaast geeft het risico op overgewicht en diabetes type 2 bij je kind op latere leeftijd.

Diëtist gespecialiseerd in zwangerschapsdiabetes

Bij de diëtist wordt er een persoonlijk advies gegeven om de bloedsuikers beter te reguleren met een op maat gemaakt voedingspatroon. Met aandacht voor een gezonde basis voeding met voldoende eten wat je over de hele dag verspreid. Daarbij bespreken jullie de keuze voor de juiste koolhydraatrijke producten zoals volkorengranen, fruit en groenten, en het verminderen van suikerrijke producten zoals vruchtensap, zoet broodbeleg, koek en snoep.

Wij hebben door de jaren heen veel ervaring opgedaan, Nienke werkt bijvoorbeeld al ruim 15 jaar op de zwangerschapsdiabetespoli in het UMCG en Anita al enkele jaren in het Antonius Ziekenhuis in Sneek.

Je ontvangt zeker geen dieet waarin niets meer gegeten mag worden; de voedingsadviezen zijn erop gericht om je zo volwaardig mogelijk te laten eten en daarbij de bloedsuikers zo stabiel mogelijk te houden. Dit betekent dat er gevarieerd en regelmatig gegeten moet worden zonder maaltijdmomenten over te slaan. Koolhydraten die de bloedsuikerspiegel doen pieken zullen worden verminderd en er worden alternatieven gegeven.

Op onderstaande websites vindt je meer informatie over zwangerschapsdiabetes:

Heb je vragen of wil je een afspraak plannen? Neem dan contact met ons op.

Specialisten zwangerschapsdiabetes

Ben jij klaar voor een gezonder leven?

Blijf niet zitten met vragen over eten en drinken. Maak direct een afspraak!