Intuïtief eten / ACT

Wil jij een goede relatie met eten behalen of behouden? Dan kan intuïtief eten en/ of werken met ACT een methode voor jou zijn.

Intuïtief eten staat in het teken van zelfacceptatie en streeft naar een goede relatie met eten en je lichaam. Hierin staat gezondheid centraal in plaats van gewicht!

De tien basisprincipes zijn:

  1. Zet de dieetbril af (iets waar sommige mensen al hun hele leven in verstrikt zitten, dus gun jezelf de tijd om daar los van te komen)
  2. Respecteer je hongergevoel
  3. Sluit vriendschap met eten
  4. Stuur de voedselpolitie weg (regeltjes over bijvoorbeeld goed of slecht eten)
  5. Ontdek wat je voldoening geeft
  6. Voel je verzadiging
  7. Wees lief voor je emoties
  8. Respecteer je lichaam
  9. Beweging – merk wat het voor je doet
  10. Eer je gezondheid

Als diëtist kijken we met jou mee op welke punten jij nog winst kunt behalen en welke principe op dit moment prioriteit heeft voor jou. We kunnen je aan de hand van oefeningen helpen aan de principes te werken. Dat kan door middel van een Intuïtief Eten werkboek van het centrum voor intuïtief eten of los hiervan.

Wij hebben als diëtisten verschillende trainingen gevolgd van het centrum voor intuïtief eten om jou hierbij te kunnen begeleiden.

Binnen onze praktijk zijn er meerdere diëtisten ACT geschoold, zij gebruiken dit tijdens de gesprekken.
ACT is een afkorting voor Acceptance and Commitment Training) en staat voor het leren accepteren wat je niet kunt veranderen en je juist te richten op de dingen waar je voldoening uit kunt halen of die voor jou belangrijk zijn.
ACT bestaat uit zes verschillende processen/vaardigheden, waaronder acceptatie (ruimte maken voor vervelende ervaringen), het afstand nemen van je gedachten, het leven in het hier en nu en stilstaan bij wat je echt belangrijk vindt.
Met ACT leer je vaardigheden aan waardoor je minder op de automatische piloot gaat leven. Je leert dat je een keuze hebt en dat je deze kunt maken op basis van wat jij belangrijk vindt (je waarden).
Deze ACT-vaardigheden zorgen er samen voor dat iemand psychologisch flexibeler wordt. Het doel van ACT is niet zozeer het verminderen van klachten, maar het ontwikkelen van persoonlijke veerkracht.
 

Vind je het fijn om over deze onderwerpen te sparren? En wil je kijken hoe jij hier zelf in staat en mee omgaat? Neem contact op met je diëtist!

Wil je weten of intuïtief eten of ACT iets voor jou is? Maak dan een afspraak!

Ben jij klaar voor een gezonder leven?

Blijf niet zitten met vragen over eten en drinken. Maak direct een afspraak!