Maag- en darmklachten

Heb jij last van diarree, opgeblazen gevoel, maagzuur, obstipatie of andere maag-darm klachten?

Prikkelbare Darmsyndroom (P.D.S.)

Als mensen last hebben van hun darmen, dan wordt dit wel het Prikkelbare Darmsyndroom (P.D.S.), Irritable Bowel Syndrome (I.B.S.) of spastisch colon genoemd. Bij deze darmaandoeningen kunnen verschillende klachten voorkomen, bijvoorbeeld buikpijn, afwisselend obstipatie (verstopping) en diarree, slijmvorming bij de ontlasting, een opgeblazen gevoel, winderigheid of gasvorming. Soms zijn de bewegingen die de dikke darm maakt in reactie op voedsel heviger en onregelmatiger (=spastisch) dan normaal. Voeding en voedingssupplementen kunnen een rol spelen in het verminderen van klachten.

Voordat er supplementen of diëten worden ingezet, is het van belang dat de huidige voeding gezond, vezelrijk en laag in suikers is.

Vezelrijk dieet

Vezels zijn belangrijk voor een goede darmwerking. Een tekort aan voedingsvezels veroorzaakt darmproblemen, zoals een te trage stoelgang, dunne ontlasting, obstipatie en aambeien of divertikels (uitstulpingen van de dikkedarmwand). Voldoende vocht is erg belangrijk bij een vezelrijk dieet. Een vezelrijk dieet bestaat uit 30-40 gram vezels voor volwassenen met minimaal 2 liter vocht. Jouw diëtist kan je helpen hoe je dit in jouw dagelijkse voedingspatroon kunt integreren.

FODMaP-beperkte dieet

De behandeling begint met een eliminatiefase van 6 weken. In deze periode worden alleen FODMaP-arme voedingsmiddelen genuttigd. Als de klachten dankzij het dieet verminderen, volgt hierna de herintroductiefase. Deze fase duurt ongeveer 8 weken. In deze fase worden de verschillende FODMAPs stapsgewijs geherintroduceerd. Op deze manier kun je er met jouw diëtist achter komen voor welke FODMaPs je gevoelig bent. Na de herintroductiefase bespreken jullie welke voedingsmiddelen je in het vervolg wel en eventueel beter niet kunt nuttigen. Meer informatie over FODMaP vind je hier.

Probioticasupplementen

Probiotica zijn zogenaamde goede bacteriën. Deze goede bacteriën zorgen voor een goede darmflora, wat van belang is voor de spijsvertering, stoelgang en het immuunsysteem. Probioticasupplementen zijn verkrijgbaar in de vorm van zuiveldrankjes, poeders en tabletten/pillen. Jouw diëtist helpt je om het juiste supplement te kiezen.

Magnesium

Bij een te trage stoelgang en obstipatie kan een magnesiumsupplement ondersteunend zijn. In periodes van stress gebruikt het lichaam meer magnesium. Een aanvullend magnesiumsupplement helpt op zo’n moment om de darmspier weer ontspannen, wat de stoelgang weer op gang helpt. Ben je benieuwd welk magnesiumsupplement je moet kiezen? Maak dan hier jouw afspraak.

Pepermuntolie

Bij klachten van krampen kan een pepermuntolie verlichting geven. De pepermuntolie is verkrijgbaar in capsules of als smeerbare olie. Een capsule moet maagsapresistent zijn, zodat de capsule pas in de darm opent en daar zijn werking kan doen. Bespreek met je diëtist of dit ook iets voor jou kan zijn om te gebruiken.

IBD

IBD staat voor Irritable Bowel Syndrom. Het gaat hierbij over de Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa.

Bij deze darmziekten is goede voeding van belang. Onze diëtisten kunnen je hierbij helpen.

Kijk welke gespecialiseerde diëtist er in jouw omgeving werkzaam is.

Ben jij klaar voor een gezonder leven?

Blijf niet zitten met vragen over eten en drinken. Maak direct een afspraak!