Voedselallergie en voedselintolerantie

Heb je last van een voedselallergie of een voedselintolerantie? Dan kan de diëtist je helpen om je wegwijs te maken in welke producten en voedingsmiddelen je wel en niet kan eten. Daarnaast kan de diëtist je leren de etiketten te lezen, zodat je zelf de juiste keuze kunt maken.

Bij een voedselallergie kun je denken aan een primaire allergie of een kruisallergie.

Bij een primaire allergie reageert je lichaam op de eiwitten van een product, bijv. een pinda of een hazelnoot. Dit kan heftige reacties geven wanneer iemand met een allergie per ongeluk dit product eet. Bijv. in een stukje chocolade of een koekje.

Bij een kruisallergie ben je niet allergisch voor het product zelf, maar lijken de eiwitstructuren van dit product op de eiwitten waar je allergisch voor bent. Een voorbeeld hiervan is bijv. iemand met hooikoorts die ook reageert op fruit en/of noten. Deze reacties zijn veelal milder, maar dit hoeft niet. Een reactie kan bijvoorbeeld verergeren door stress, alcohol, vermoeidheid of sporten.

Een voedselintolerantie komt door een tekort aan verteringsenzymen. Bijvoorbeeld een lactoseintolerantie komt door een tekort aan het verteringsenzym lactase. De klachten bij een voedselintolerantie kunnen erg vervelend zijn, maar zijn niet zo gevaarlijk als bij een voedselallergie. Coeliakie (glutenintolerantie) is hier een uitzondering op. Bij coeliakie is het namelijk zeer schadelijk als er zeer kleine hoeveelheden gluten worden gegeten.

Eline Berger is vanuit Carin Pool Voedingsbureau gespecialiseerd in voedselallergieën. Als je hiervoor een afspraak wilt maken, geef dan aan dat je bij Eline een afspraak wilt maken in verband met allergieën.