Voedselallergie en voedselintolerantie

Krijg jij na het eten klachten zoals jeuk in de mond, benauwdheid en/of maag-darmklachten? Misschien heb jij dan een voedselallergie of –intolerantie.

Voedselallergie

Bij een voedselallergie kun je denken aan een primaire allergie of een kruisallergie.

Bij een primaire allergie reageert je lichaam op de eiwitten van een product, bijvoorbeeld een pinda of een hazelnoot. Dit kan heftige reacties geven wanneer iemand met een allergie per ongeluk dit product eet. Bijvoorbeeld in een stukje chocolade of een koekje.

Bij een kruisallergie ben je niet allergisch voor het product zelf, maar lijken de eiwitstructuren van dit product op de eiwitten waar je allergisch voor bent. Een voorbeeld hiervan is bijv. iemand met hooikoorts die ook reageert op fruit en/of noten. Deze reacties zijn veelal milder, maar dit hoeft niet. Een reactie kan bijvoorbeeld verergeren door stress, alcohol, vermoeidheid of sporten.

Heb je last van een voedselallergie? Dan kan onze diëtist je helpen om je wegwijs te maken in welke producten en voedingsmiddelen je wel en niet kan eten. Daarnaast kan de diëtist je leren de etiketten te lezen, zodat je zelf de juiste keuze kunt maken.

Onze allergie-diëtisten zijn Eline Berger, Jildou Tuinman en Lisanne Visser. Als je hiervoor een afspraak wilt maken, geef dan aan dat je bij een van deze drie diëtisten een afspraak wilt maken in verband met een allergie. Als dit niet mogelijk is dan zal er overleg plaatsvinden.

Voedselintolerantie

Een voedselintolerantie komt door een tekort aan verteringsenzymen. Bijvoorbeeld een lactose-intolerantie komt door een tekort aan het verteringsenzym lactase. De klachten bij een voedselintolerantie kunnen erg vervelend zijn, maar zijn niet zo gevaarlijk als bij een voedselallergie. Coeliakie (glutenintolerantie) is hier een uitzondering op. Bij coeliakie is het namelijk zeer schadelijk als er zeer kleine hoeveelheden gluten worden gegeten.

Om er achter te komen of er sprake is van een intolerantie zal er in samenpraak met jou een eleminatiedieet worden gestart. Als de klachten verminderen wordt er daarna gekeken welke hoeveelheid je van de stof nog kunt verdragen met een herintroductieschema.

We kunnen bij verschillende voedselintoleranties hulp bieden, zoals lactose intolerantie, histamine overgevoeligheid, sulfiet overgevoeligheid.

Tips

Laat niet onnodig veel producten staan

Kom er met een ervaren en betrouwbare diëtist achter wat je wel en beter niet kunt eten

Wij helpen je op weg met producten en recepten

Eline Berger - Diëtiste Carin Pool Voedingsbureau

Eline Berger

Specialist voedselallergie en -tolerantie

Ben jij klaar voor een gezonder leven?

Blijf niet zitten met vragen over eten en drinken. Maak direct een afspraak!