De feestdagen komen er weer aan! Dat staat voor veel mensen gelijk aan veel en ongezond eten. Dit is ook de reden waarom mensen dit vaak als een lastige periode ervaren. Wanneer je bezig bent met afvallen kunnen de feestdagen je namelijk veel stress bezorgen, terwijl dat zonde zou zijn. Je zou eigenlijk van de feestdagen moeten genieten en tegelijkertijd op je gezondheid letten. Maar hoe doe je dat? Lees het hier!

Genieten
Het is tijdens de kerstdagen en oud en nieuw belangrijk om te genieten… Niet alleen van de gezellige sfeer, maar ook van het eten! Nu is de vraag wanneer je het meest van iets lekkers kunt genieten. Geniet je het meest wanneer je het de hele week al eet of wanneer je het alleen op de kerstdagen en oudjaarsavond eet? Juist, het tweede! Dus wil je daadwerkelijk kunnen genieten en zonder schuldgevoel smullen van iets ongezonds? Eet het dan alleen op de feestdagen zelf!
Dus al die lekkere kerstkransjes, stollen, cakejes en andere lekkernijen kun je wel kopen, maar bewaar het dan wel voor de dag dat je er lekker van kunt smullen. Het idee dat je het over een paar dagen mag eten, zal je helpen de verleidingen te weerstaan.

Tijdens de feestdagen
Hoe kun je alsnog gezonde keuzes maken tijdens de feestdagen? Hieronder zal ik een aantal tips geven over hoe je alsnog gezonde keuzes kunt maken!

◊ Sla geen maaltijden over. Wanneer je teveel honger hebt kun je meer gaan eten dan normaal. Probeer dus wel fatsoenlijk te ontbijten en te lunchen.

◊ Drink voldoende water. Je kunt bijvoorbeeld ook vlak voor het kerstdiner een glas water drinken.

◊ Begin tijdens een kerstdiner met de gezonde dingen, zoals groente. Begin bijvoorbeeld met een salade.

◊ Je kunt tijdens een kerstdiner bij het vlees, kip of kalkoen het vettige deel vermijden. Ook kun je de dressing of jus verminderen of achterwege laten.

◊  Als al die lekkernijen op tafel liggen, eet je vaak door tot je maag helemaal vol zit. Dit is natuurlijk geen prettig gevoel. Probeer dit dan ook te vermijden en stop met eten wanneer je verzadigd bent.

◊ Eet langzaam (ongeveer 20 keer kauwen) en probeer van het moment te genieten. Geniet van de sfeer, gezelligheid en je vrienden of familie in plaats van gericht te zijn op het eten.

◊ Leg ook gezonde dingen op tafel. Van groente en fruit kun je ook heerlijke hapjes maken.

◊ Gebruik volkorenvarianten van producten

◊ Probeer gezonde hapjes te maken. Tip: We hebben een aantal recepten op onze website staan!

◊ Je kunt de dag na het kerstdiner of nieuwjaarsavond wat lichter eten dan normaal. Op die manier kun je de dag ervoor compenseren. Ontbijt bijvoorbeeld licht, drink veel water en thee (zonder ruiker), eet veel groente, dineer bijvoorbeeld koolhydraatarm, etc.

Fijne feestdagen!

Door: Linda Saado, Diëtist in opleiding