Wil je in korte tijd een gezonde vegetarische maaltijd op tafel zetten? Probeer dan een vegetarische burger gemaakt van kikkererwten, een prima vleesvervanger!
Ingrediënten voor 2 porties
◊ 200 gr kikkererwten uit blik
◊ 50 gram feta
◊ 1 eetlepel amandelschaafsel
◊ ½ teentje knoflook
◊ ½ theelepel komijn
◊ Een snufje chilipoeder
◊ Peper
◊ Zout
◊ Een volkoren broodje
◊ Groente naar keuze, zoals ijsbergsla, rucola, tomaat, komkommer, wortel, courgette, etc.
Bereidingswijze
◊ Laat eerst de kikkererwten uitlekken. Doe dit daarna samen met de andere ingrediënten in de keukenmachine. Als het mengsel nog iets te plakkerig is kun je er wat havermout aan toevoegen.
◊ Vervolgens kun je van het mengsel twee bolletjes maken en deze platdrukken, zodat het de vorm van een burger krijgt.
◊ Doe wat olie in een pan en bak de burger ongeveer 5 minuten aan beide kanten.
◊ Wanneer de burger klaar is kun je het broodje maken door de groente en eventueel een sausje er aan toe te voegen.
Eet smakelijk!
Tips
◊ Een sausje dat heerlijk is bij deze burger kun je maken door Griekse yoghurt, koriander, knoflook, peper en zout te mengen.
◊ Je kunt de toegevoegde groenteschijfjes ook in dezelfde pan als de burgers grillen om wat meer smaak te creëren.
◊ Je kunt de burger ook zonder brood eten. Voeg er dan wat aardappeltjes uit de oven aan toe.
Dit recept is:
– Vegetarisch
– Eiwitrijk
– Laag in verzadigd vet
Voedingswaarde
Per burger | |
Energie (kcal) | 376 kcal |
Eiwitten | 19,2 gram |
Koolhydraten | 37,9 gram |
Voedingsvezels | 10,9 gram |
Vetten | 13,9 gram |
Waarvan verzadigd | 4,0 gram |
Cholesterol | 22,6 mg |
Calcium | 202 mg |
IJzer | 2,9 mg |
Natrium | 953 mg |
Kalium | 314 mg |
Magnesium | 79 mg |
Zink | 1,85 mg |
Vitamine A | 52 ug |
Vitamine B1 | 0,13 mg |
Vitamine B2 | 0,18 mg |
Vitamine B6 | 0,130 mg |
Vitamine B12 | 0,38 ug |
Foliumzuur | 0,0 ug |
Nicotinezuur | 1,5 mg |
Vitamine C | 0 mg |
Vitamine D | 0,1 ug |
Vitamine E | 3,2 mg |
Water | 97,3 ml |
Door: Linda Saado, Diëtist in opleiding