Een hot item in de sportwereld zijn eiwitten.  Je zou er heel veel van moeten nemen, vooral bij krachtsport. Er zijn vele eiwitpreparaten te koop: poeders, repen, dranken. Daarnaast zou je veel droge rijst met kipfilet moeten eten. En kwark.

Als sportdiëtist weet ik dat de hoeveelheid eiwit die je moet nemen van heel veel factoren afhankelijk is. Hoe vaak sport je? Welke sport doe je? Hoe lang duurt je training? Wat is je gewicht? Wat is je doel voor het sporten? Heb je klachten tijdens of na het sporten? Hoe is je medische achtergrond?

Kortom, niet iets waar je voor iedereen eenzelfde antwoord op kunt geven. Daar komt nog bij dat je eten ook smaak mag hebben. Als je geen kwark lust, zijn er heus nog 10 andere dingen waar heel veel eiwit in zit en wat je net zo goed kunt gebruiken. Of denk aan een vegetariër, hoe zorgt die voor voldoende eiwit?

Daarnaast moeten we ons niet blind staren op eiwitten. Koolhydraten hebben namelijk ook een grote rol in de sportwereld, misschien nog wel een grotere rol. De opname van eiwitten wordt namelijk verbeterd door koolhydraten. En, de beste brandstof voor spieren zijn koolhydraten. Eiwitten is slechts een bouwstof en moet ook als bouwstof worden gebruikt. Als je veel eiwitten neemt en daardoor weinig koolhydraten, dan zul je eiwitten gaan gebruiken als brandstof. En dat is ongunstig voor een sporter.

Als je fanatiek sporter bent, en het beste uit jezelf wilt halen, dan heb je hier goede voeding voor nodig. Geloof dus niet alles wat je leest op internet en in de bladen, maar zoek een professional voor een op maat gemaakt sportvoedingsadvies.