Veel koekjes zijn ‘verboden’ bij het fodmapdieet, omdat ze tarwe of melk bevatten. Hier een lekker recept voor chocolat chip cookies die veilig zijn bij de eliminatiefase van het Fodmapdieet.

Ingrediënten (voor 18 porties)
◊ 200 gram zachte ongezouten boter (Zeeuws meisje)
◊ 65 gram bruine suiker
◊ 2 eieren
◊ 160 gram rijstbloem
◊ 50 gram maïszetmeel
◊ 45 gram sojameel
◊ 1 theelepel xanthaan gum ( of arrow root)
◊ 180 gram chocoladestukjes (liefst puur, 70% cacao)
◊ Snufje zout

Bereidingswijze
◊ Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
◊ Mix de boter en bruine suiker door elkaar. Voeg één voor één de eieren toe en mix tussendoor.
◊ Zeef de rijstbloem, maïszetmeel, sojameel en xanthaan gum 3 x (of mix goed door met een garde zodat het goed gemixt is). Voeg dit aan het botermengsel toe en mix door. Voeg daarna de chocoladestukjes en het snufje zout toe en mix weer door. Kneed het mengsel met je handen tot een deeg en maak bolletjes van het beslag. Let de bolletjes op het bakpapier en maak plat met de achterkant van een lepel. Zorg dat er 5 cm tussen de koekjes zit op het bakpapier.
◊ Bak ze in 12-15 minuten af. Laat ze op de bakplaat even afkoelen, daarna kunnen ze op een rekje verder koelen.