De vakantieperiode komt er weer aan. Heerlijk aan het strand, met een glas Sangria op het terras en lekker uit eten. Een mooi vooruitzicht! Toch?

Nu ben je misschien al een tijdje bezig met gezonde voeding en hierdoor 5 kilo afgevallen. Heel mooi natuurlijk en dat wil je graag zo houden. Dan kan het mooie vakantievooruitzicht ook angst geven. Angst voor al die verleidingen, met gewichtstoename als gevolg. Dat hoeft niet! Je kan op vakantie, genieten en je gewicht behouden. In deze blog een aantal tips en adviezen.

 1.  Uiteten: eet puur en authentiek

Probeer de toeristenboulevards eens te ontwijken en ga op zoek naar de lokale plekjes. Deze kleine restaurantjes koken vaak met pure, lokale producten. Het is niet alleen lekker, maar ook heel leuk en geeft veel voldoening.

Uiteten blijft lastig omdat je er zo weinig invloed op hebt. Onderstaande tips kunnen je helpen:

 • Laat het mandje (stok)brood met kruidenboter staan. Het vult enorm en dat is zonde van de rest van de maaltijd. Heb je erge trek? Dit kan je voorkomen door, voor het uiteten gaan, thuis nog een gezonde snack te nemen.
 • Neem als voorgerecht een salade of een ander gerecht met groente, vis of schelp- en schaaldieren.
 • Bestel als hoofdgerecht bij voorkeur gegrilde vis, kip, kalkoen, schelp- of schaaldieren of een vegetarisch gerecht (let wel op de gerechten met veel kaas). Beperk de pizza’s, hamburgers en dergelijke. Hier krijg je geen voedingsstoffen en energie van.
 • Bestel extra groente bij en neem niet elke dag frites of rijst.
 • Er wordt vaak saus bij een gerecht geserveerd. Je kan vragen of dit apart mag zodat je zelf kan bepalen hoeveel je hiervan neemt.
 • Water bij de wijn. Neem maximaal 1 glas wijn en drink verder veel water.
 • Sla je dessert in principe over, neem alleen een nagerecht als er echt iets heel lekkers op het menu staat en probeer het te beperken, want juist door suiker en alcohol vliegen ongemerkt de pondjes er weer aan.
 1. Ontbijt zo gezond mogelijk

Laat de croissants, zoete broodjes, gebakken spek en pannenkoeken staan en kies voor volkorenbrood of yoghurt met wat fruit en (ongezoete)muesli.

 1. Drink voldoende

Drink voldoende (1,5 – 2 liter) en bij warme temperaturen zeker een liter extra. Kies voor water, thee en koffie (zonder suiker). Frisdrank, vruchtensapjes en smoothies zien er erg verfrissend uit, maar lessen de dorst niet. Beperk deze drankjes zoveel mogelijk vanwege het hoge suikergehalte.

 1. Blijf bewegen

Tijdens een vakantie is je bewegingspatroon vaak anders dan thuis. Neem de wandelschoenen mee voor lange hikes door de bergen, een wandeling door lokale dorpjes, de boulevard of het strand of huur een fiets voor een mooie fietstocht. Dagje naar het strand? Neem een bal of kleppersetje mee. Zwemmen, kanoën, tennissen, badminton en andere activiteiten zijn niet alleen leuk om te doen, maar je verbrand ook nog eens extra energie. Dit zijn activiteiten die je misschien niet dagelijks doet, waardoor je lichaam extra aan het werk wordt gezet. Dubbel plezier!

 1. Gezonde tussendoortjes

Ongezouten en ongebrande noten kan je heel makkelijk zelf meenemen en vullen goed. Dagelijks een klein handje (15-30 gram) is een mooi tussendoortje. Ze zijn erg voedzaam, bevatten eiwitten, vitamines en goede vetten. Kies bijvoorbeeld voor een mix van walnoten, amandelen, pecannoten en hazelnoten. Lekker voor onderweg. Andere gezonde tussendoortjes zijn fruit (liever niet in vloeibare vorm) en groente of een extra plakje volkorenbrood met mager beleg.

 1. Stel je doelen eventueel bij

Afvallen tijdens een vakantie is mogelijk. Maar is dat haalbaar? Stel je doelen eventueel bij. Gewichtsbehoud tijdens een vakantie is al een hele mooie winst.

 1. Geniet!

Het is vakantie dus wees ook niet al te streng voor jezelf. Waar geniet je het meeste van? Is dat een ijsje, een pizza of een glas wijn? Kies een moment uit op een dag waarop je iets lekkers mag en waarvan jij het meeste geniet. Vermijd ‘en-en-en’ maar ga voor ‘of-of’. Croissantjes gehad bij het ontbijt, kies dan een salade als lunch. Een glas wijn bij het eten, laat dan de patat en gebakken aardappelen staan. Zo eet je bewust, kan je echt genieten en kom je terug zonder extra bagage (alleen die souvenirs dan) 😉

Fijne vakantie!