Het wordt dit weekend zomer! En bij die zomerse temperaturen hoort natuurlijk een barbecue. Heerlijk om de eerste warme dagen gezellig buiten te eten. Maar een tafel vol kant-en-klare salades, wit stokbrood met kruidenboter, speklappen en vette sauzen maken het niet echt gezond. Daarnaast is het gevaar van een barbecue dat je vaak teveel eet en drinkt. Want wat is een barbecue zonder een glas wijn?

Met deze tips kan je lekker en gezond genieten van de barbecue..

  • Vaak duurt het even voordat de barbecue heet is. Heb je erge trek, dan ga je snaaien. Vaak zijn dat broodjes met kruidenboter of een huzarensalade. Zonde! Want dit vult behoorlijk, levert veel energie maar bevatten weinig voedingsstoffen. Zet liever wat olijven, tomaatjes, wortel, paprika of komkommer op tafel. Lekker met een frisse tzaziki dip (zelf makkelijk te maken) of hummus.
  • Vlees op de barbecue is qua bereiding prima. Let er natuurlijk wel op dat je vlees niet zwart geblakerd op je bord ligt van een te enthousiaste barbecue. Kies voor magere vleessoorten zoals; kipfilet, biefstuk, entrecote, kalkoenfilet of runderlapjes. Snij het vlees in kleine stukjes zodat je een spies kan maken. Op een spies kan je niet alleen vlees prikken maar ook stukken ui, paprika of champignons. Zo heb je gelijk weer wat groente binnen 🙂
  • Ook vis is heerlijk op de barbecue. En gezond! Lekker stukje zalm, een gegrilde forel of een gamba spies. Je kunt een vis in zijn geheel grillen of er een pakketje van maken. Combineer een stukje vis met kruiden en groenten en leg het op een stuk aluminiumfolie. Vouw de folie dicht tot het een pakketje wordt en leg dit op de barbecue.
  • Naast een vlees en visspies kan je natuurlijk ook heel goed een groentespies maken. Met ui, paprika, champignons, courgette en aubergine. Of denk aan zoete aardappel of een maïskolf (wel eerst even kort koken).
  • Maak een eigen frisse salade. De kant-en-klare salade bevatten veel mayonaise en andere toevoegingen. Heerlijk bij vis is een sinaasappel-venkel salade. Of een salade van spinazie, tomaat, feta en avocado. Maar een bak ijsbergsalade met komkommer en tomaat doet het ook altijd goed.
  • De barbecue sauzen bevatten vaak veel suikers. Je kan zelf dips maken zoals pesto en guacemole. Maar je kan het vlees ook marineren, zo heeft het al veel smaak en heb je helemaal geen sausjes nodig. Kip is lekker in een marinade van olie, kerrie, paprikapoeder en knoflook. Rundvlees met olie, ketjap, gember, rode peper en tijm. Gamba’s zijn ook lekker met in olie, chilipoeder, rode peper en knoflook.
  • Toch zin een sausje? Een goeie knoflooksaus is zo gemaakt. Meng 8 eetlepels fritesssaus, 4 eetlepels Griekse yoghurt door elkaar. Snij 20 gram bieslook of platte peterselie fijn en pers 4 tenen knoflook. Meng alles goed door elkaar en breng op smaak met wat zout en peper.
  • Zet een grote kan water op tafel met een lekker smaakje zoals limoen en munt of komkommer en basilicum. Ook lekker: spa rood met granaatappelpitjes. Dit ziet er niet alleen mooi uit maar zorgt er ook voor dat je meer water tussendoor drinkt. Zo voorkom je dat je teveel bier of wijn drinkt en kan je de volgende dag ook nog optimaal genieten van het mooie weer 🙂

Geniet van de barbecue, de gezelligheid en het mooi weer! Eet rustig en proef bewust.

Fijn weekend!