Maak nu je eigen gezonde chips! We hebben hieronder 3 hele simpele recepten voor jullie uitgewerkt. Bekijk ook het filmpje onderaan het recept. Enjoy!
Appelchips
Wat heb je nodig? (1 portie)
◊ 1 appel
◊ Kaneel
◊ Citroensap
Bereidingswijze
◊ Verwarm de oven alvast voor op 100 graden.
◊ Snijd de appel in hele dunne plakjes. Dit kun je met een mes doen, maar het gaat sneller met een kaasschaaf of een mandoline.
◊ Doe de appelschijfjes in een kom en knijp er wat citroensap overheen.
◊ Vervolgens kan er nog wat kaneel aan worden toegevoegd.
◊ Nu hoef je het alleen nog goed te mengen en op een bakplaat te leggen.
◊ Laat het ongeveer een uur in de oven bakken.
◊ Tip: Je kunt de appelchips in een afgesloten bakje met keukenpapier onder de deksel bewaren.
Eet smakelijk!
Dit recept is:
– Lactosevrij
– Laag in verzadigd vet
– Vegetarisch
– Veganistisch
– Natriumbeperkt
– Glutenvrij
Voedingswaarde per schaaltje appelchips
Een schaaltje appelchips | |
Energie (kcal) | 99 kcal |
Eiwitten | 0,5 gram |
Koolhydraten | 20,6 gram |
Voedingsvezels | 3,7 gram |
Vet | 0,4 gram |
Waarvan verzadigd | 0,1 gram |
Calcium | 55 mg |
IJzer | 1,6 mg |
Natrium | 2 mg |
Kalium | 200 mg |
Magnesium | 10 mg |
Zink | 0,20 mg |
Vitamine B1 | 0,04 mg |
Vitamine B2 | 0,02 mg |
Vitamine B6 | 0,050 mg |
Nicotinezuur | 0,4 mg |
Vitamine C | 13 mg |
Vitamine D | 0,0 ug |
Vitamine E | 0,4 mg |
Water | 124,4 ml |
Groentechips
Wat heb je nodig? (2 porties)
◊ 1 winterpeen
◊ 1 rode biet
◊ 1 pastinaak
◊ Olijfolie
◊ Zout
Bereidingswijze
◊ Verwarm de oven alvast voor op 180 graden.
◊ Snijd de groenten in hele dunne plakjes. Dit kun je met een mandoline doen, maar het kan ook met een kaasschaaf.
◊ Doe alle plakjes in een kom en besprenkel het met een heel klein beetje olijfolie.
◊ Strooi er nu wat zout overheen en meng het door elkaar.
◊ Leg alle plakjes op een bakplaat met bakpapier en bak het ongeveer 10 minuten in de oven.
Eet smakelijk!
Dit recept is:
– Lactosevrij
– Laag in verzadigd vet
– Vegetarisch
– Veganistisch
– Glutenvrij
Voedingswaarde per schaaltje
Een schaaltje groentechips | |
Energie (kcal) | 90 kcal |
Eiwitten | 1,8 gram |
Koolhydraten | 9,9 gram |
Voedingsvezels | 4,9 gram |
Vet | 3,7 gram |
Waarvan verzadigd | 0,5 gram |
Calcium | 42 mg |
IJzer | 0,5 mg |
Natrium | 435 mg |
Kalium | 500 mg |
Magnesium | 21 mg |
Zink | 0,41 mg |
Vitamine B1 | 0,17 mg |
Vitamine B2 | 0,05 mg |
Vitamine B6 | 0,105 mg |
Nicotinezuur | 0,9 mg |
Vitamine C | 12 mg |
Vitamine E | 0,4 mg |
Water | 114,8 ml |
Tortillachips met guacamole dip
Wat heb je nodig? (4 personen)
◊ Twee pakjes (8 wraps per pak) volkoren wraps
◊ Olijfolie
◊ Peper
◊ Zout
◊ 2 avocado’s
◊ 1 limoen
◊ 1 rode peper
◊ ½ teentje knoflook
◊ 1 theelepel zout
Bereidingswijze
◊ Verwarm de oven alvast voor op 180 graden.
◊ Meng de olijfolie met wat peper en zout.
◊ Snijd elke wrap in 8 stukjes en besmeer ze vervolgens met het mengsel. Leg ze op een bakplaat met bakpapier en laat het ongeveer 5-10 minuten in de oven bakken.
◊ Snijd de peper door de helft (in de lengte) en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in stukjes en doe het in een vijzel of in een kom.
◊ Voeg hier wat knoflook en zeezout aan toe. Vijzel of mix dit tot een gladde pasta.
◊ Snijd nu de avocado’s doormidden. Verwijder de pitten en schep het vruchtvlees uit de schil. Snijd het in stukjes en doe dit in de vijzel of kom.
◊ Vijzel of prak het vruchtvlees grof en meng het met de peperpasta.
◊ Voeg nu 3 eetlepels limoensap toe en meng de guacamole.
◊ Tip: Varieer eens met in stukjes gesneden tomaat, grofgesneden koriander of peterselie, rode ui en een handje maiskorrels.
Eet smakelijk!
Dit recept is:
– Laag in verzadigd vet
– Vegetarisch
– Veganistisch
Voedingswaarde per 8 tortillachipjes (1 wrap)
8 tortillachipjes | |
Energie (kcal) | 126 kcal |
Eiwitten | 3,4 gram |
Koolhydraten | 20,8 gram |
Voedingsvezels | 1,2 gram |
Vet | 2,8 gram |
Waarvan verzadigd | 0,5 gram |
Calcium | 2 mg |
IJzer | 0,4 mg |
Natrium | 240 mg |
Kalium | 34 mg |
Magnesium | 13 mg |
Zink | 0,08 mg |
Vitamine B1 | 0,09 mg |
Vitamine B2 | 0,03 mg |
Vitamine B6 | 0,092 mg |
Vitamine E | 0,8 mg |
Water | 11,2 ml |
Voedingswaarde per schaaltje van 1 avocado
Een schaaltje | |
Energie (kcal) | 345 kcal |
Eiwitten | 3,2 gram |
Koolhydraten | 4,2 gram |
Voedingsvezels | 7,4 gram |
Vet | 33,1 gram |
Waarvan verzadigd | 3,7 gram |
Calcium | 20 mg |
IJzer | 0,7 mg |
Natrium | 395 mg |
Kalium | 673 mg |
Magnesium | 44 mg |
Zink | 0,72 mg |
Vitamine B1 | 0,17 mg |
Vitamine B2 | 0,31 mg |
Vitamine B6 | 0,632 mg |
Nicotinezuur | 3,0 mg |
Vitamine C | 23 mg |
Vitamine E | 5,6 mg |
Water | 137,2 ml |
Door: Linda Saado, Diëtist in opleiding