Je kent het wel. Even een drankje doen met wat vrienden, snel lunchen in de stad of gewoon lekker uit eten… Het belemmert vaak het proces van gewichtsverlies, omdat het lastiger is om ook buiten de deur gezonde keuzes te maken. Maar hoe ga je hier mee om en waar moet je op letten wanneer je buiten de deur eet en drinkt? Lees het hier!

Tijdens het afvallen is het verstandig om het buiten de deur eten en drinken te beperken. Het is namelijk altijd beter om zelf je maaltijden te bereiden, omdat je dan meer controle hebt over je productkeuze. Toch is het niet schandalig om zo nu en dan een drankje in de stad te doen of ergens een hapje te eten. Ook kan het wel eens voorkomen dat je geen tijd hebt om thuis wat klaar te maken, waardoor je geen andere keuze hebt. Maar hoe maak je op zulke momenten een gezonde keuze? We hebben hieronder per dagdeel een aantal punten waarop je kunt letten op een rij gezet.

Ochtend en middag
◊ Als de keuze er is, kies dan brood i.p.v. een croissant.
◊ Probeer altijd voor volkorenbrood te kiezen.
◊ Er zijn heel veel verschillende soorten broodbeleg waaruit je kunt kiezen, zoals: Kipfilet, kalkoenfilet, rookvlees, filet americain, fricandeau, ossenworst, rosbief, zalm, tonijn, makreel, gekookt ei, omelet met groenten, avocado, hummus, mozzarella, feta, geitenkaas en hüttenkäse.
◊ Verder zijn natuurlijk alle soorten groenten een gezonde keuze.
◊ Let op de sausjes die gebruikt worden. Mayonaise kan bijvoorbeeld heel lekker zijn, maar het bevat veel meer verzadigd vet dan bijvoorbeeld honing-mosterdsaus.
◊ Er zijn tegenwoordig ook veel verschillende salades waaruit je kunt kiezen.

Avond
◊ Een broodplankje met kruidenboter of pesto is geen verstandige keuze. Dit kun je maar beter overslaan.
◊ Het hoofdgerecht verschilt natuurlijk per restaurant, maar waar je rekening mee kunt houden is dat je niet voor vette vleessoorten kiest, zoals: Gehakt, speklap, slavink, schouderkarbonade, hamburger en braadworst. Kies in plaats daarvan voor bijvoorbeeld kipfilet, kalkoenfilet, sukadelappen, magere runderlappen, biefstuk, varkenshaas of hamlappen. Of kies voor een lekker stukje witvis. Verder zijn alle soorten groenten een gezonde keuze.
◊ Vraag of ze de saus apart willen serveren, zodat je zelf kunt kiezen hoeveel je hiervan wilt gebruiken.
◊ In plaats van een nagerecht is een kop koffie of thee een gezondere keuze.
◊ Als je haast hebt en je ‘s avonds snel iets moet kopen, dan is een maaltijdsalade van een supermarkt een betere keuze dan bijvoorbeeld een broodje van een fastfoodrestaurant.

Drinken
◊ Helaas zijn alcoholische dranken nooit een aanrader. Na vet, levert alcohol het meeste energie. Dus wil je ergens wat drinken, kies dan voor niet-alcoholische dranken.
◊ Helaas zijn ook niet alle niet-alcoholische dranken verstandig om te drinken, vanwege het hoge suikergehalte. Kies liever voor melk of karnemelk, Green Ice Tea, Spa, Rivella of Crystal Clear. Deze dranken bevatten relatief minder calorieën (suikers) dan andere frisdranken. Soms kun je ook een verse smoothie of vruchtensap bestellen, dit mag je rekenen als een half stuk fruit. Let er wel op dat deze dranken veel suiker bevatten net als cola en sinas.
◊ Heb je zin in iets warms? Kies dan voor een heerlijke kop thee! Er zijn genoeg smaken om uit te kiezen. Mijn persoonlijke favoriet is een heerlijke kop verse muntthee!

Dus voel je niet gedwongen om ongezonde keuzes te maken wanneer je niet thuis bent. Er zijn altijd meerdere mogelijkheden, maar neem even een moment de tijd om je gezondste optie te kiezen.

Door: Linda Saado, Diëtist in opleiding