Koolhydraatarme speculaascake

Bij een koolhydraatarme voeding denken mensen al gauw aan het weglaten van bepaalde bakproducten. Dit is in de meeste gevallen helemaal niet nodig, omdat hier tegenwoordig alternatieve producten voor bestaan. Een voorbeeld van zo’n product is amandelmeel, een koolhydraatarme meel dat in verhouding meer vetten dan koolhydraten bevat. Verder bevat het gezonde vetten, eiwitten, vezels, vitamines en mineralen. Om nog even in de ‘Sinterklaassfeer’ te blijven, delen we vandaag een recept voor een koolhydraatarme speculaascake!


Ingrediënten (een cake van 20 x 20 cm)
◊ 200 gram amandelmeel
◊ 4 eieren
◊ 150 gram magere kwark
◊ 50 gram roomboter
◊ 2 eetlepels honing
◊ 3 eetlepels koek- en speculaaskruiden
◊ 2 theelepels bakpoeder
◊ Een snufje zout
◊ Amandelschaafsel (optioneel)

Bereidingswijze
◊ Verwarm de oven alvast voor op 180 graden.
◊ Laat de roomboter smelten en meng dit vervolgens samen met de amandelmeel, eieren, magere kwark, honing, koek- en speculaaskruiden, zout en bakpoeder in een kom.
◊ Smeer een bakblik met wat boter in en vul het vervolgens met het deeg. Nu kun je er nog wat amandelschaafsel overheen strooien en het ongeveer 30 minuten in de oven laten bakken.
◊ Laat het goed afkoelen voordat je het in stukjes snijd!

Eet smakelijk!


Door: Linda Saado