De temperatuur is alweer onder het nulpunt geweest, tijd voor stamppot! Stamppot bevat vaak meer koolhydraten dan een gewone warme maaltijd. Maar dit hoeft niet! Hier een aantal koolhydraatarme stamppot recepten.

Stamppot van wortel en knolselderij (foto)

Wat heeft u nodig? (2 personen)
◊ 6 kleine aardappels, kruimig, met of zonder schil
◊ Een halve knolselderij
◊ 2 winterwortels
◊ 2 rundersaucijzen
◊ Een eetlepel olie

Bereidingswijze
◊ Was of schil de aardappels en breng deze in ruim water aan de kook
◊ Snijd de wortels in kleine blokjes en voeg deze toe aan de kokende aardappels
◊ Snijd de schil van de knolselderij en snijd deze in blokjes en voeg ook toe aan de aardappels en wortels. Laat dit in circa 15-20 minuten gaar koken (dit kun je controleren door er in te prikken, de groente en aardappels moeten zacht geworden zijn).
◊ Verhit olie in de pan en braad de worstjes in circa 12 minuten gaar. (Eventueel gaatjes in de saucijzen prikken om knappen van de worst te voorkomen.)
◊ Giet de aardappels en groente af en stamp het zacht. Meng dit door elkaar.
◊ Serveer het rundersaucijsje met de stamppot.

Eet smakelijk!


Dit recept is:
– Gezond
– Koolhydraatbeperkt
– Natriumbeperkt
– Lactosevrij
– Laag in verzadigd vet
– Bevat geen varkensvlees


Stamppot andijvie  (2 personen)

Wat heeft u nodig?
◊ 1 stronk andijvie
◊ 300 gram bloemkool
◊ 50 gram geraspte kaas 30+
◊ 1 el hüttenkase
◊ 1 snufje nootmuskaat
◊ 250 gram magere spekjes

Bereidingswijze
◊ Snijd de bloemkool in roosjes en kook even voor (10 minuten)
◊ Bak de spekjes in een koekenpan (geen olie gebruiken, de spekjes zijn vet genoeg van zichzelf). Vet niet afgieten, dit gebruik je voor de puree.
◊ Doe de bloemkool in een grote pan. Voeg de boter, spekjes (inclusief vocht), en hüttenkase toe. Pureer tot 1 geheel. Breng op smaak met nootmuskaat. toe.
◊ Was en snijd de andijvie en voeg toe aan de puree. Even doorroeren en op smaak brengen met peper!

Eet smakelijk!


Dit recept is:
– Gezond
– Koolhydraatbeperkt
– Natriumbeperkt


Boerenkoolstamppot  (1 persoonsportie)

Wat heeft u nodig?
◊ 100 gr. Boerenkool
◊ 100 gr. Knolselderij
◊ 100 gr. Pastinaak
◊ 1 runderbraadworst
◊ 1/2 eetlepel balsamico azijn
◊ Zout en peper
◊ Olie

Bereidingswijze
◊ De pastinaak en knolselderij schillen en in blokjes snijden, de boerenkool wassen.
◊ Kook alle drie de groenten samen gaar in ca. 20 minuten.
◊ In een bakpan een lepel olie warm maken en bak vervolgens de braadworst in ongeveer 10 minuten gaar.
◊ De gekookte groenten afgieten en in de pan fijnstampen. Naar smaak zout en peper toevoegen.
◊ In de bakpan met de braadworst een klein laagje water toevoegen. Vervolgens met een spatel (hout) over de bodem van de bakpan roeren om zodoende aanbaksels los te weken zodat er een jus ontstaat.
◊ Voor wat extra smaak wat balsamico azijn over de stamppot druppelen.

Eet smakelijk!


Dit recept is:

– Gezond
– Koolhydraatbeperkt
– Natriumbeperkt (gebruik Losalt of laat zout achterwege)
– Lactosevrij
– Laag in verzadigd vet
– Bevat geen varkensvlees


Boerenkool stamppot pompoen (2 personen)

Wat heeft u nodig?
◊ 400 gram boerenkool
◊ 1 kilo pompoen (ongeveer 1 kleine pompoen)
◊ 125 gram spekjes
◊ 1 theelepel nootmuskaat
◊ Peper
◊ Zout

Bereidingswijze
◊ Was de pompoen, snijd doormidden en verwijder de pitten.
◊ Snijd de pompoen in grove stukken, je hoeft de pompoen niet te schillen.
◊ Leg de stukken pompoen in een grote pan en vul met water totdat de pompoen net onder water staat.
◊ Voeg een snufje zout toe.
◊ Leg de boerenkool er bovenop (heb je verse boerenkool, snijd de boerenkool dan eerst fijn).
◊ Breng aan de kook op hoog vuur met de deksel op de pan.
◊ Als het water kookt zet je het vuur laag, laat 15 minuten zachtjes koken.
◊ Bak ondertussen de spekjes knapperig (zonder olie).
◊ Giet de pompoen met boerenkool af, voeg de nootmuskaat en peper toe.
◊ Stamp de pompoen en boerenkool tot een stevige stamppot.
◊ Roer de spekjes door de stamppot.

Eet smakelijk!


Dit recept is:
– Gezond
– Koolhydraatbeperkt
– Natriumbeperkt (gebruik Losalt of laat zout weg)
– Lactosevrij


Tip: Losalt, verkrijgbaar in de supermarkt (vb. Jumbo, Albert Heijn, Plus, etc.)

104720-lo-salt-mineraalzout-200
Losalt, verkrijgbaar in de supermarkt (vb. Jumbo, Albert Heijn, Plus, etc.)