Verjaardagen, feestdagen en vakanties kunnen ons uit ons dagelijkse ritme halen. Vaak halen we te veel in huis en blijven we met veel snoep, gebak, frisdrank en hapjes over. Zonde om weg te gooien, maar ook zonde om op te eten ‘omdat het er ligt’. Eten heeft soms andere functies dan waar het voor bedoeld heeft. Soms gebruiken we eten uit verveling, voor troost, om iets te vieren, of zoals in dit voorbeeld ‘om de keukenkastjes op te ruimen’.

Om je eetgedrag op de rit te krijgen is het verstandig eerst na te gaan waarom je eet en natuurlijk ook wát je eet.

Als je dat in kaart hebt, kun je gaan bedenken wat je anders zou willen? Bijv. wanneer je eten gebruikt als troostmiddel gebruikt kun je voor jezelf afspreken dat je dit wilt veranderen. Je kunt een ‘Als…dan’ plan maken. Dat houdt in dat je bij een bepaalde situatie je gewenste gedrag beschrijft. Voorbeeld:

Als ik me ‘s avonds onprettig voel en de neiging heb om te gaan snoepen, dan ga ik een wandeling maken om mijn hoofd leeg te maken.

Zou je graag hulp willen hebben bij het maken van zo’n plan en je eetgedrag willen onderzoeken, maak dan een afspraak op een van onze locaties.