‘Snel afvallen zonder hongergevoel’. Dat klinkt goed. Het kan met wonderpoeders, afslankpillen en siliconen teenringen (ja echt!). Of je maaltijden vervangen door shakes en repen. Maar zijn deze producten wel zo volwaardig als ze beweren?

Met shakes of repen vervang je je reguliere ontbijt, lunch en/of avondeten. Je valt af omdat de producten vaak minder calorieën bevatten dan reguliere maaltijden. Hoeveel je afvalt is afhankelijk van hoeveel maaltijden je vervangt en van wat je daarnaast nog eet. Maaltijdvervangers zijn er in verschillende soorten, merken en smaken.

De Consumentenbond heeft onlangs 31 maaltijdvervangers onder de loep genomen en wat bleek? Maar liefst 23 producten bleken niet te voldoen aan de eisen voor een uitgebalanceerde voeding. De producten bevatten te weinig eiwitten, vezels, onvoldoende vitamines en mineralen en teveel suikers. Zo zijn er shakes die meer suiker bevatten dan een glas cola!

Belangrijk in maaltijdvervangers is de hoeveelheid eiwit. Eiwit heeft een hoog verzadigingsgehalte zodat het goed vol te houden is, zonder hongergevoel. Daarnaast is het belangrijk om vetweefsel kwijt te raken en spiermassa te behouden. De maaltijdvervangers dienen daarom minimaal 20 gram eiwit per maaltijd te bevatten. De essentiele hoeveelheid eiwit per dag is 75 gram.

Ook de hoeveelheid vezels zijn van belang. De stoelgang moet natuurlijk ook goed blijven werken! Dagelijks heb je 30-35 gram vezels nodig.

Ben je benieuwd welke maaltijdvervanger het beste uit de test kwam en welke het minst? Bekijk de uitkomsten dan op deze pagina op de website van de Consumentenbond.

Wil je graag snel wat kilo’s afvallen dan kunnen maaltijdvervangers of een proteïnedieet een mooie eerste stap zijn. Maar gewicht verliezen is slechts een begin en behoud is minstens zo belangrijk. Want wat ga je na 6 weken doen, als je stopt met de shakes en repen? Oude eetgewoontes doorbreken is het belangrijkste voor gewichtsbehoud. Een diëtist kan je hierbij helpen en begeleiden.
Wees kritisch in het gebruik van maaltijdvervangers. Lees altijd het etiket en vergelijk met andere producten. Het is vaak een dure afvalmethode wat geen zekerheid geeft voor gewichtsbehoud op langere termijn. Maar.. tijdens een etentje met vrienden heb je in elk geval geen keuzestress tussen al die lekkere gerechten 😉