Welke vetbron is het beste voor op mijn brood?’ 

Deze vraag krijgen wij vaak te horen, zowel in de praktijk als privé.  De meningen zijn verdeeld over het vet wat we op onze boterham mogen smeren.

Vroeger was het duidelijk; Verzadigd vet is Verkeerd en Onverzadigd vet is Oké. Dus het verkeerde roomboter laten staan en kiezen voor de oké margarine (of halvarine), met zo min mogelijk verzadigd vet. Maar roomboter maakt zijn comeback en is terug van weg geweest!

Het blijft verwarrend en het advies is niet zo eenduidig. Want ieder mens is uniek en het advies daarbij ook. Waar voor de meeste mensen een beetje roomboter geen kwaad kan, is het voor sommigen niet aan te raden. Roomboter en margarine verschillen op een aantal gebieden maar hebben ook een overeenkomst, want beide bevatten vitamine A, D en E. In roomboter zit van nature vitamine D maar het bevat niet zoveel als in een margarine, waar het aan wordt toegevoegd.

Een beetje vet is essentieel en het is daarom aan te raden om je boterham altijd met een vetbron te besmeren. Maar welke kies je?

Boter vs margarine

Margarine is van oudsher een boter gemaakt van rundvet. Toen er meer bekend werd over gezonde voeding hebben ze het dierlijke vet vervangen door plantaardige oliën, zoals zonnebloem en maïs. In het proces tot smeerbare boter worden de verzadigde vetten omgezet in onverzadigde vetten en dit maakt dat margarine een bewerkt product is. Helaas blijft er ook een heel klein deel aan transvetten achter tijdens de bewerking. Transvetten zitten ook in koek, snoep en snacks en zijn beter om te vermijden.

Een voordeel van margarine is dat er minder verzadigde vetten inzitten. Een kleine vergelijking; 5 gram margarine bevat 36 kcal en 1,6 gram verz. vet en 5 gram roomboter bevat 37 kcal en 2,7 gram verz. vet.

Boter is een smeerbaar vet dat grotendeels bestaat uit afgeroomd melkvet (dus room) en een beetje water, roomboter. Het is dus een natuurlijk product. Maar met wel meer verzadigde vetten.

Ga je voor puur natuur of voor minder verzadigde vetten? De keuze hierin is niet alleen afhankelijk van smaak, maar ook van je gezondheid. Bij een te hoog cholesterol is roomboter niet aan te bevelen. Gebruik je liever roomboter, smeer dan een dun laagje en met mate.

Meer weten over vetten? Vraag onze diëtisten!