In hoeverre kan onze omgeving ons eetgedrag nu eigenlijk beïnvloeden? En hoe kunnen we hier mee omgaan? Lees het hier!

Je kent het wel; Verjaardagen, etentjes met collega’s, vrienden, familie of andere sociale gelegenheden. Velen geven aan het moeilijk te vinden om tijdens dit soort gelegenheden gezonde keuzes te blijven maken. Dit belemmert helaas het proces van gewichtsverlies. Maar betekent dit nu dat we alle sociale gelegenheden maar moeten overslaan? Gelukkig niet! Het is een kwestie van er mee om leren gaan.

Het is bekend dat mensen eerder geneigd zijn om meer te eten wanneer ze samen met vrienden of familie aan tafel zitten. Dit kan onder andere komen door de gezelligheid. Hierdoor is er meer afleiding, waardoor het lastiger is om bij te houden hoeveel je op dat moment eet.
Echter kan het ook zo zijn dat je aan tafel zit met mensen die niet veel eten. Jij zult dan vaak ook geneigd zijn om minder te eten. Ook heeft onze omgeving invloed op de voedingsmiddelen waar we voor kiezen. Wanneer je partner bijvoorbeeld elke ochtend een koekje bij de koffie neemt, dan ben je al snel geneigd om dat ook te doen. Vaak gebeurt dit onbewust en hebben we zelf niet door dat onze omgeving een grote rol speelt bij het maken van onze voedingskeuzes.
Verder is uit onderzoek gebleken dat mensen het vaak lastig vinden om eten te weigeren wanneer dit ze wordt aangeboden. Dit komt regelmatig voor tijdens sociale gelegenheden zoals verjaardagsfeesten en bezoekjes aan familie of vrienden.

Gelukkig zijn er genoeg manieren om hiermee om te gaan. We zetten een aantal op een rijtje!

◊ Wanneer mensen een feest geven of bezoek ontvangen, wordt er al gauw gekozen voor ongezonde producten, zoals chips, borrelnoten, koekjes en andere hoogcalorische producten. In plaats van deze producten kan ook gekozen worden voor gezondere alternatieven, zoals snackgroenten, ongezouten noten of zelf iets gezonds bakken. Het internet is ook een perfecte bron voor gezonde recepten!

◊ Mensen willen vaak niet afwijken van de rest van de groep. Dus wanneer een grote groep mensen een ongezond eetpatroon hebben, vinden mensen het vaak ongemakkelijk om hier van af te wijken en juist voor iets gezonds te kiezen. Toch kun je op zo’n moment de groep ongezonde mensen juist positief beïnvloeden. Dus durf gezonde keuzes te maken in het bijzijn van mensen met ongezonde eetgewoonten.

◊ Om te voorkomen dat je te veel gaat eten is het verstandig bewust te zijn van wat je op dat moment eet. Probeer elke hap dus goed te proeven en probeer aan te voelen wanneer je vol zit.
Verder is het verstandig om de pannen niet op tafel te zetten. Op die manier zal je minder snel een tweede keer opscheppen.

◊ Vind je het alsnog erg lastig om eten te weigeren wanneer je dit wordt aangeboden? Bedenk dan van te voren alvast hoe je hiermee om moet gaan. Vind je het bijvoorbeeld lastig om een stuk taart op een verjaardagsfeest te weigeren? Probeer dan voorafgaand aan het feest alvast te bedenken hoe je dit op het feest zult aanpakken. Wat ga je zeggen en wat ga je doen? Op die manier ben je altijd goed voorbereid op zulke moeilijke momenten.

◊ Sta stil bij wat je uiteindelijk wilt bereiken. Waarom wil je gezonde keuzes maken? Wat is je uiteindelijke doel? Sta hier bij stil en bedenk hoe je dit doel kunt bereiken. Dit kan ook je motivatie wat vergroten om door te zetten.

◊ Maak het bespreekbaar. Praat erover met vrienden en familie, zodat zij er eventueel ook rekening mee kunnen houden.

Wil je graag een beetje hulp bij je keuzemomenten? Maak dan een afspraak met een van onze diëtisten. Wij denken graag met je mee!

Door: Linda Saado, Diëtist in opleiding