Het woord alleen al schrikt mensen vaak af. Maar zijn vetten echt zo slecht voor je gezondheid? Lees het hier!

Om te beginnen zijn vetten een bron van energie, essentiële vetzuren en vitamine A, D en E. We maken onderscheid tussen twee soorten vetten, namelijk verzadigde- en onverzadigde vetten. De verzadigde vetten worden gezien als de slechte vetten en de onverzadigde vetten worden gezien als de goede vetten. Dit is ook de reden waarom er vaak geadviseerd wordt om voor onverzadigde vetten te kiezen in plaats van verzadigde vetten. Maar wat is er nu zo slecht aan verzadigde vetten?
Om dit te kunnen begrijpen is het van belang om het verband tussen vetten en verschillende soorten cholesterol in ons lichaam te kennen.

Wanneer het gaat om vetzuren, richten wij ons op het LDL- en HDL-cholesterol. Het LDL-cholesterol wordt gezien als het slechte cholesterol, omdat een teveel hieraan kan zorgen voor het dichtslibben van de bloedvaten (atherosclerose). Dit kan een oorzaak zijn voor hart- en vaatziekten. Het HDL-cholesterol wordt gezien als het goede cholesterol, omdat het cholesterol uit het bloed afvoert naar de lever, waar het cholesterol wordt afgebroken. Simpel gezegd verstopt het LDL-cholesterol het bloedvat en maakt het HDL-cholesterol het bloedvat weer schoon. Het is dus de bedoeling dat we d.m.v. onze voeding ervoor zorgen dat ons LDL-cholesterolgehalte niet te hoog wordt en dat de verhouding tussen het HDL- en het LDL-cholesterol klopt. Helaas zorgen verzadigde vetten ervoor dat het LDL-cholesterolgehalte stijgt en onverzadigde vetten zorgen juist voor een stijging van het HDL-cholesterolgehalte. Het is dus verstandig om zo min mogelijk verzadigd vet binnen te krijgen en producten die veel verzadigd vet bevatten eventueel te vervangen door producten die rijk zijn aan onverzadigd vet.

Verzadigd vet zit voornamelijk in dierlijke producten (bijv. worst en andere vette vleessoorten) en plantaardige producten zoals kokosvet en palmolie, maar ook in lekkernijen zoals gebak, snacks en zoutjes en onverzadigd vet zit voornamelijk in plantaardige oliën, vloeibare bak- en braadproducten, halvarine, vis en noten. Er zijn dus genoeg mogelijkheden om het LDL-cholesterolgehalte in het bloed zo laag mogelijk te houden, waardoor vetten ook in een gezond eetpatroon passen.

Het antwoord op de vraag of vetten slecht zijn voor je gezondheid is dus nee! Het is alleen wel belangrijk om de twee soorten vetten van elkaar te kunnen onderscheiden. Het is uiteindelijk de bedoeling dat het grootste gedeelte van de vetinname uit onverzadigd vet bestaat. Het is dus aan te raden om bijvoorbeeld twee keer per week vis te eten, magere vleessoorten te gebruiken en zo nu en dan een handje walnoten te eten. Eén ding is zeker: Vetten zijn niet slecht voor je gezondheid!

Door: Linda Saado, Diëtist in opleiding