Bij een gezonde leefstijl komt het vaak voor dat voedingsmiddelen voor een langere tijd bewaard moeten worden. Helaas zijn er vaak onduidelijkheden over de manier waarop bepaalde voedingsmiddelen bewaard kunnen worden. Wil jij weten hoe je de voedingsmiddelen in je voorraadkast, koelkast en vriezer op de juiste manier kunt bewaren waardoor ze langer goed blijven? Lees dan verder!

Wanneer je een gezond recept uitprobeert, eet je meestal niet alles in een keer op. De rest wil je bewaren voor een andere dag. Om dit op de juiste manier te doen moet je rekening houden met de voedingsmiddelen die erin zitten. Zit er bijvoorbeeld ei of fruit in? Dan moet het per se in de koelkast bewaard worden. Ook kun je van te voren bijvoorbeeld een grote hoeveelheid notenkoekjes van pruimen en muesli (recept op onze website) maken en dit vervolgens invriezen. Elke keer wanneer je een wilt eten haal je een uit de vriezer. Zo kun je er lekker lang van smullen!

Omdat dit per voedingsmiddel verschilt, zetten we een aantal voedingsmiddelen op een rij:

Fruit
Bij fruit verschilt het per soort. Veel fruitsoorten moeten in de koelkast bewaard worden, zoals aardbeien, bessen, druiven, frambozen, bramen en appels. Tropische vruchten, zoals mango, ananas, kiwi en banaan moeten juist niet in de koelkast bewaard worden, omdat dit een te lage temperatuur voor ze is. Bewaar deze fruitsoorten daarom bijvoorbeeld in een schaal. Bewaar ze niet in een gesloten zak, omdat het dan te vochtig kan worden en het alsnog kan schimmelen.

Fruit kan ingevroren worden, maar er moet wel rekening worden gehouden met de volgende punten:
– Fruit bevat veel vocht, dus het moet snel worden ingevroren. Daarom wordt een temperatuur van -24⁰C aanbevolen.
– Wanneer je fruit wilt invriezen moet het wel de juiste rijpheid hebben. Banaan is een uitzondering hierop, omdat sommige gerechten worden bereid met overrijpe bananen. Let op: Banaan moet zonder schil worden ingevroren.
– Bij appels en peren moet eerst het klokhuis en de schil verwijderd worden. Vervolgens moet het besprenkeld worden met wat citroensap zodat er geen verkleuring ontstaat.
– Bij perziken, pruimen en nectarines moet de pit en de schil verwijderd worden.
– Meloen moet in blokjes (of bolletjes) gesneden worden.
– Bij aardbeien moet je de kroontjes verwijderen.
– Frambozen en bessen kun je gewoon heel laten en daar hoef je verder niks mee te doen.
– Fruit moet droog worden ingevroren, omdat er anders ijsvorming ontstaat.
Bevroren fruit kan tussen de 8 en 12 maanden goed blijven!

Groente
Groenten zoals paprika, wortel, komkommer, winterpeen, knolselderij, courgette, ui, pastinaak, avocado, suikermais, tomaat en aubergine kunnen het beste buiten de koelkast bewaard worden. Het blijkt zelfs dat deze groentesoorten buiten de koelkast beter op smaak komen. Groenten, zoals andijvie, sla, prei, broccoli, bloemkool, bleekselderij en spruiten moeten juist wel in de koelkast bewaard worden. Let op: Voorgesneden groenten moeten altijd in de koelkast bewaard worden! Ook moeten verse verpakte groenten in de oorspronkelijke verpakking blijven.

Als je groente wilt invriezen dan is het belangrijk om ze eerst te blancheren. Hierbij kook je de groenten 2 minuten waarna je ze gelijk afspoelt met koud water. Zo blijft de smaak en structuur van de groente hetzelfde. Groenten die veel vocht bevatten, zoals komkommer, tomaat en sla kun je beter niet invriezen.
Je kunt groenten 12 maanden bewaren, terwijl rauwkost en voorgesneden groenten maar 3 maanden goed blijven.

Brood
Het is verstandig om brood altijd in de oorspronkelijke verpakking te laten liggen. Je kunt brood het beste invriezen en de benodigde sneetjes er steeds uithalen. Droog brood hoef je niet weg te gooien. Je kunt dit ook roosteren of er een tosti van maken.

Aardappelen
Aardappelen moeten op een donkere, droge en koele plek bewaard worden.

Vlees
Als je vlees wilt invriezen, doe dat dan meteen na aankoop. Je kunt vlees niet twee keer invriezen, dus lees de verpakking altijd goed om te zien of het al eerder is ingevroren.
Tip: Bewaar vlees en vis onder in de koelkast, omdat dit de koudste plek is (maar niet in het groentela). Als je vlees wilt ontdooien, doe dat dan in een diep bord en dek dit goed af. Op die manier kunnen de bacteriën van het vlees zich niet verspreiden.

Zuivel
Bij melk geldt dat elk uur buiten de koelkast de houdbaarheid met 1 dag verkort. Daarom is het belangrijk om een pak melk meteen na gebruik in de koelkast te zetten.
Bewaar kaas ook altijd in de verpakking, zodat het minder snel uitdroogt. Wanneer een stuk kaas een schimmelplekje heeft, kun je dit er af snijden en de rest van de kaas nog prima eten.

Zuivelproducten (bijv. slagroom, melk of yoghurt) kunnen helaas gaan vlokken wanneer je ze invriest.

Eieren
Eieren moeten in de koelkast bewaard worden. Tip: Bewaar eieren met de punt naar beneden. Op die manier blijven ze langer goed, omdat de luchtkamer in het ei zo niet beschadigt.

Nog een tip: Wanneer je iets invriest is het verstandig om de datum van die dag erop te zetten. Zo voorkom je dat je uiteindelijk eten moet weggooien, omdat je het te lang bewaard hebt.

Het Voedingscentrum heeft een filmpje gemaakt over dit onderwerp:

Door: Linda Saado, Diëtist in opleiding