Mindfulness is een steeds bekender wordend begrip. Toch weten veel mensen niet wat het precies inhoudt, wat voor een positief effect het op ons lichaam kan hebben en hoe het ons kan helpen tijdens het afvallen. Wil jij hier meer over weten? Lees dan verder!


Wat is mindfulness?
Mindfulness is een term die verbonden is aan het boeddhisme. Het kan gedefinieerd worden als het volledig bewust zijn van de huidige ervaring. Je gaat bewust keuzes maken in plaats van een automatische reactie te vertonen. Mindfulness kan je concentratie verbeteren, je kunt je beter ontspannen en je kunt je grenzen beter bewaken.
In het hier-en-nu leven klinkt misschien wat zweverig, maar het is wetenschappelijk bewezen dat mindfulness een positief effect kan hebben bij mensen met bijvoorbeeld depressies, chronische pijn, slaapproblemen en andere gezondheidsproblemen. Mindfulness kan ook bij mensen zonder klachten de kwaliteit van leven verbeteren.

Stel de vraag ‘’Hoe gaat het met je?’’ eens aan iemand. De kans dat het woord ‘druk’ voorbij komt is bijzonder groot. Druk met een studie, druk met kinderen, druk met trainen, druk met het huishouden en noem maar op. Druk is tegenwoordig een norm van deze maatschappij. Kijk maar eens om je heen en observeer het gedrag van mensen op straat. Het komt te vaak voor dat mensen op straat bellen, eten en tegelijkertijd op het verkeer moeten letten. Multitasken kan dan wel handig en efficiënt zijn, maar het is ook erg belangrijk om soms de tijd te nemen voor bepaalde dingen. Een van die dingen is je voeding.

Mindful eten
Wanneer je mindful wilt omgaan met eten is het belangrijk om stil te staan bij de verschillende soorten honger:

1. Ooghonger: Hierbij krijgen je ogen prikkels die er voor zorgen dat je wilt gaan eten.
Voorbeeld: Wanneer een grote schaal chips op tafel ligt ben je gauw geneigd om hier meer van te eten dan wanneer je een klein schaaltje vult en de zak weglegt.

2. Neushonger: Hierbij heb je de neiging om iets te eten of kopen vanwege de aanwezige geur.
Voorbeeld: Wanneer je langs de bakker loopt en je de geur van vers gebakken brood ruikt heb je sneller de neiging om vers gebakken brood te kopen.

3. Mondhonger: Soms heb je zin in een bepaalde smaak of textuur in je mond.
Voorbeeld: Na de warme maaltijd hebben mensen soms trek in iets zoets.

4. Maaghonger: Hierbij gaat het om een lege maag, omdat je al langere tijd niks gegeten hebt.
Voorbeeld: Je maag begint te knorren, waardoor je iets te eten wilt nemen.

5. Celhonger: Hierbij heeft je lichaam per se voeding nodig. Je kunt je zelfs duizelig voelen, omdat je cellen energie nodig hebben.
Voorbeeld: Je hebt al zolang niks gegeten, dat je je niet meer op je werk kunt concentreren.

6. Hoofdhonger: Hierbij gaat het om alle gedachten en gewoonten rondom voeding.
Voorbeeld: Als jij elke middag om 12:00 uur luncht, dan krijg je altijd rond 12:00 uur hoofdhonger. Je gedachte in je hoofd zegt dan ‘het is 12 uur, ik moet lunchen’.

7. Harthonger: Hierbij koppel je een gevoel vast aan het eten of drinken van iets.
Voorbeeld: Je hebt zojuist een tentamen slecht gemaakt en je voelt je niet goed. Om jezelf een prettiger gevoel te geven haal je iets lekkers om te eten.

Hieronder volgen een aantal tips om mindful te kunnen eten:

◊ Neem je tijd wat betreft het bereiden van de maaltijden. Het is belangrijk dat je jezelf elke dag weer kunt verwennen met een heerlijke maaltijd. Probeer dus voldoende te variëren en probeer bijvoorbeeld iedere week een nieuw recept uit.
◊ Ga lekker aan tafel zitten (ook al eet je alleen). Probeer een rustig en ontspannen sfeer te creëren. Het is niet verstandig om met je bord op schoot voor de televisie te eten. Dit zorgt namelijk voor afleiding, dit proberen we juist te vermijden bij mindful eten.
◊ Wees je bewust van alle verschillende soorten honger en probeer hier rekening mee te houden. Wanneer je bijvoorbeeld neus- of ooghonger hebt, hoef je hier niet altijd aan toe te geven. Het ruikt misschien lekker en ziet er heerlijk uit, maar dat betekent niet dat je het ook moet eten. De enige honger waar je echt op moet reageren is celhonger. Hierbij is het wel verstandig dat je een gezonde keuze maakt om voor een langere tijd geen honger meer te krijgen.
◊ Het is belangrijk om rustig te eten en de tijd te nemen om goed te kauwen en het eten te proeven. Gemiddeld zouden we 30 keer moeten kauwen om het voedsel goed te kunnen verteren. Dit hangt natuurlijk wel van het product af.
◊ Bij het mindful eten wordt aangeraden om niet je hele maag te vullen. Het wordt aangeraden om je maag voor 50% te vullen door je maaltijd, voor 25% te vullen met drinken en voor 25% leeg te laten. Hierdoor zal je je minder snel overeten en heb je na het eten een fijner gevoel dan wanneer je je maag compleet vult.

Wil jij weten hoe mindful eten jou kan helpen? Neem dan contact op met een van onze diëtisten.

Door: Linda Saado, Diëtist in opleiding