Mensen hebben het steeds vaker over de positieve werking van omega 3-vetzuren in ons lichaam. Maar wat zijn omega 3-vetzuren eigenlijk en waarom zijn ze zo gezond? Lees het hier!

Wat zijn omega 3-vetzuren?
Zoals eerder in het stuk over vetten is beschreven, bestaan vetten uit verzadigde- en onverzadigde vetten. De onverzadigde vetzuren kunnen vervolgens ingedeeld worden in meervoudige- en enkelvoudige vetzuren. Hier zal niet dieper op in worden gegaan, aangezien het hierbij om de scheikundige structuur van de vetzuren gaat. Er bestaan twee soorten meervoudig onverzadigde vetzuren, namelijk: omega 3-vetzuren en omega 6-vetzuren. De bekendste omega 3-vetzuren zijn eicosapentaeenzuur (EPA), docosahexaeenzuur (DHA) en alfa-linoleenzuur (ALA). ALA is een plantaardig vetzuur. EPA en DHA zijn visvetzuren.

Waar zitten omega 3-vetzuren in?
EPA en DHA
– Vis (voornamelijk vette vis, zoals: zalm, forel, makreel, sardines, etc.)
– Bepaalde vleessoorten
– Eieren
– Bepaalde supplementen

ALA
– Lijnzaadolie, sojaolie en raapzaadolie
– Plantaardige margarines
– Walnoten
– Bepaalde vleessoorten (Kip (biologische vrije uitloop kippen), rundvlees en lamsvlees)
– Groene bladgroenten

ALA is een essentieel vetzuur. Dit betekent dat het lichaam dit vetzuur zelf niet kan aanmaken. Het is dus essentieel dat we dit via onze voeding binnen krijgen. EPA en DHA kunnen daarentegen wel door het lichaam gemaakt worden, maar alleen wanneer ALA aanwezig is. Uit alfa-linoleenzuur kunnen kleine hoeveelheden EPA en DHA gevormd worden.

Waarom zijn omega 3-vetzuren belangrijk?
Voldoende inname van omega 3-vetzuren levert grote gezondheidsvoordelen voor het lichaam op. Hieronder zullen we een aantal belangrijke voordelen noemen:
– Omega 3-vetzuren kunnen de hoeveelheid triglyceriden in ons bloed verlagen.
– Omega 3-vetzuren kunnen de bloeddruk verlagen
– Omega 3-vetzuren kunnen het HDL-cholesterol (het goede cholesterol) verhogen.
– Omega 3-vetzuren helpen bij het voorkomen van schadelijke bloedproppen.
– Omega 3-vetzuren helpen bij het voorkomen van plak (de oorzaak van vernauwing en verharding van de aderen).

Met de bovengenoemde voordelen, kunnen omega 3-vetzuren de kans op hart- en vaatziekten verlagen. Verder kunnen omega-3 vetzuren de kans op een depressie verlagen, de duur en kwaliteit van de slaap bevorderen, vet in de lever verminderen, symptomen van het metabool syndroom verminderen, de gezondheid van de ogen verbeteren en nog veel meer.

Omega 3-vetzuren zijn dus essentieel voor onze gezondheid. Daarom wordt er geadviseerd om 1 keer per week vis te eten, bij voorkeur vette vis. Lust je geen vis? Kies dan voor de plantaardige producten, zoals oliën of walnoten met het essentiële vetzuur ALA. Vul dit eventueel aan met een visoliecapsule.

Door: Linda Saado, Diëtist in opleiding

Menu