Vorstelijke recepten

Woensdag 27 april viert heel Nederland de verjaardag van Koning Willem. Heel het land kleurt oranje! We staan op de rommelmarkt (in winterjas en oranje poncho helaas..) , doen mee met allerlei leuke koningsspelletjes en eten volop tompoucen. Leuk feitje: De verkoop van tompoucen neemt tijdens Koningsdag met maar liefst 600% toe, in vergelijking met welke dag dan ook.

Een oranje tompouce hoort er natuurlijk bij, maar er zijn veel andere lekkere gerechten/snacks om te eten op Koningsdag. Denk aan een salade met sinaasappel, wortel en dadels, een soep van pompoen of een frisse smoothie van mango, wortel en gember. In deze blog een aantal oranje recepten.

orange-vegetables-fruit-selection-coloured-48674006

Hartige muffins met oranje paprika (24 stuks)

Ingrediënten: • 1 oranje paprika • 1 ei • 150 ml melk • 50 gr geraspte kaas • Snufje zout en peper • ½ theel paprikapoeder • 125 gr zelfrijzend bakmeel • boter om in te vetten

Materialen: Mini muffinvorm

Bereiding: Verwarm de oven op 200 graden. Roer de geraspte kaas, bakmeel en het paprikapoeder met een snufje peper en zout door elkaar in een kom. Voeg de melk en het ei toe en roer met een houten lepel door elkaar. Snijd de paprika in kleine blokjes en schep ¾ door het beslag. Vet de muffinvormpjes goed in met boter en vul ze ¾ met het mengsel. Verdeel de overgebleven stukjes paprika over het beslag. Zet de mini muffins ongeveer 15 tot 20 min in de oven. Ze zijn zowel koud als warm lekker. Je kunt ook grote (normale) muffins maken van dit beslag, ca 10 stuks. De oventijd is dan wellicht iets langer.

Variatie: Vervang de paprika voor zoete aardappel, flespompoen of wortel voor iets zoetere muffins en de paprikapoeder voor gember voor de frisse smaak.

Zoete aardappelsoep

Ingrediënten: • 500 g zoete aardappelen, in stukken  • 1 ui, fijngehakt • 3 teentjes knoflook, fijngehakt • 2 theelepels geraspte verse gember • 1 theelepel gemalen komijn • 1 liter bouillon • 200 ml kokosmelk (blik) • olijfolie • sap van 2 limoenen • koriander

Bereiding: Verhit een scheut olijfolie in een pan en fruit daarin de ui, knoflook en gember. Doe de aardappels nu ook in de pan en bak ze even aan. Doe de bouillon erbij. Breng aan de kook en laat 15 minuten zachtjes doorkoken.

Pureer de soep met een staafmixer en voeg de kokosmelk en het limoensap toe. Laat nu nog 10 minuten koken. Breng de aardappelsoep op smaak met zout en flink wat versgemalen zwarte peper en garneer met wat koriander.

Variatie: Vervang zoete aardappel voor wortel of pompoen.

Oranje smoothie 

Ingrediënten: • 1 mango • 1 grote winterpeen • 1 cm gember • 100 ml sinaasappelsap • water

Materialen: Blender

Bereiding: Schil de mango en winterpeen en snij in kleine stukken. Blender samen met de gember, 100 ml sinaasappelsap (naar wens meer) en evt scheutje water tot een gladde smoothie.

Variatie: Maak een ontbijtsmoothie van 1 mango, 150 ml melk (naar wens meer, afhankelijk van de dikte), 3-4 eetlepels havermout en 1 eetlepel lijnzaad. Iets minder oranje maar net zo lekker en een goed begin van de dag!

Hollandse-fruit-vlag

Ingrediënten: • 1 peer • 10 bramen • 10 aardbeien

Materialen: 10 kleine prikkertjes

Bereiding: Was het fruit en schil de peer. Snijd de peer in stukken zo groot als de aardbei en braam. Prik het fruit aan de spiesjes in de volgorde van de Nederlandse vlag.

Rood-wit-blauw toetje

Ingrediënten: • 150 gram blauwe bessen • (Griekse) yoghurt of kwark • 100 gram frambozen of aardbeien

Bereiding: Verdeel de blauwe bessen over 4 kleine glaasjes. Schep hier wat yoghurt op. Verdeel als laatste de frambozen of aardbeien over de yoghurt. Klaar is je rood-wit-blauw toetje.

Fijne Koningsdag!