Ja, je leest het goed. Voldoende nachtrust is essentieel tijdens het afvallen. Dit heeft met verschillende processen in het lichaam te maken. Wil je hier meer over weten? Lees dan verder!

Calorieën verbranden
Het is goed om te weten dat je zelfs in je slaap calorieën verbrandt! Dit komt doordat alle lichaamsprocessen energie kosten. Hierbij gaat het om bijvoorbeeld het aanmaken van nieuwe cellen, het verteren van voedsel en natuurlijk het ademen. We verbranden hierdoor gemiddeld 0,9 kilocalorieën per kg / per uur. Dit betekent dat iemand van 60 kg na een goede nachtrust ongeveer 430 kilocalorieën kan hebben verbrand.

Stofwisseling
Stofwisseling kan gedefinieerd worden als het proces waarbij in de lichaamscellen stoffen worden opgenomen en omgezet voor de bouw, bescherming en energievoorziening van cellen. Hierbij speelt onze biologische klok een grote rol vanwege het 24-uursritme. Ons lichaam is ingesteld op het ritme van ‘s nachts slapen en overdag actief zijn, dus alle organen in ons lichaam werken volgens dit ritme. Dus slaap je structureel te kort of op het verkeerde moment van de dag (‘s middags), dan zal de biologische klok in de war raken waardoor de stofwisseling zal worden verstoord. Het gevolg hiervan is dat je minder calorieën kunt verbranden met relatief intensieve inspanningen. Voorbeeld:
Maandagavond nachtrust van 22:00 uur – 07:00 uur.
Dinsdagochtend: Om 08:00 uur 60 minuten onafgebroken hardlopen. Calorieverbruik: 353 kcal
Dinsdagavond nachtrust van 01:00 – 07:00 uur.
Woensdagochtend: Om 08:00 uur 60 minuten onafgebroken hardlopen. Calorieverbruik: 285 kcal
Je kunt dus vanwege een kortere nachtrust met precies dezelfde activiteit minder calorieën verbranden.

Hongergevoel
Door een slechte nachtrust raakt de bloedsuikerspiegel ontregeld en raken de hormonen die honger en verzadiging reguleren verstoord.
Al na een paar nachten minder dan vijf uur geslapen te hebben kan je lichaam minder gevoelig worden voor insuline. Insuline is een hormoon dat in de alvleesklier door de eilandjes van Langerhans wordt afgescheiden. Dit hormoon verhoogt de doorlaatbaarheid van celmembranen voor glucose waardoor het glucosegehalte van het bloed verlaagt. Insuline wordt vaak vergeleken met een sleutel, die de deur van cellen opent om glucose in de lichaamscellen binnen te laten, waar het als brandstof kan worden gebruikt. Wanneer je lichaam minder gevoelig wordt voor insuline betekent dat dat het lichaam meer insuline nodig heeft om dezelfde hoeveelheid glucose binnen te laten en te verbranden. Er zal dan onvoldoende insuline zijn om al het glucose in de lichaamscellen te krijgen en te verbranden, waardoor een verhoogde bloedsuikerspiegel ontstaat. Hierdoor kun je ook nog eens meer energie opslaan in de vorm van vet.

Ook wordt de aanmaak van hongerhormonen verstoord, waardoor je veel meer kan gaan eten dan normaal. Uit verschillende onderzoeken blijkt zelfs dat het dan moeilijker is om junkfood en andere ongezonde producten te laten staan. Maar hoe werkt dit? Wanneer je een paar nachten minder dan vijf uur slaapt, maakt je maag meer ghreline aan. Ghreline is het belangrijkste hormoon dat een hongergevoel kan opwekken. Door de aanmaak van dit eetlustopwekkend hormoon zullen de hersenen een bepaald signaal krijgen waardoor je het gevoel krijgt dat je lichaam voeding nodig heeft. Om het nog erger te maken scheiden de vetcellen juist minder leptine uit. Leptine is een vetafbrekend eiwithormoon dat je lichaam aanmaakt op het moment dat je voedsel binnenkrijgt. Zodra het leptinegehalte in het lichaam een bepaald niveau heeft bereikt, zullen de hersenen het signaal krijgen dat je verzadigd bent en je dus niet meer hoeft te eten. Wanneer je dus te weinig slaapt, krijgen je hersenen dit signaal minder snel en zal je uiteindelijk meer gaan eten.

Minder activiteit
Het is bekend dat voldoende beweging essentieel is tijdens het afvallen. Je hebt dus voldoende energie nodig om overdag actief te kunnen zijn. Wanneer je onvoldoende slaapt kun je lusteloos worden of zit je misschien niet lekker in je vel. De kans is groot dat je die dag minder actief zult zijn of dat je bepaalde oefeningen die je normaalgesproken wel uitvoert, niet of minder intens zult uitvoeren. Ook is er een grote kans dat je meer zult gaan eten uit emotie of om juist meer energie te krijgen. Vaak wordt er dan gekozen voor suikerrijke producten, die snel energie leveren. Dus door ’s nachts voldoende te slapen heb je meer energie om overdag actief te blijven en gezond te eten!