Het is algemeen bekend dat alle vormen van beweging goed zijn voor ons lichaam. Maar ook hierbij speelt voeding een belangrijke rol. Door middel van een gezond eetpatroon kun je je sportprestaties verbeteren en fitter worden. Maar hoe combineer je sport en voeding met elkaar? Lees het hier!

Voor het sporten
Het is verstandig om vlak voor het sporten geen grote maaltijden te eten, omdat het lichaam dan tijdens het sporten meer gericht zal zijn op het verteren van je voedsel, waardoor het bloed naar het maag-darmkanaal zal gaan in plaats van naar de spieren die het tijdens het sporten juist nodig hebben. Het gevolg hiervan is dat je niet optimaal kunt presteren.
Je kunt een hoofdmaaltijd (ontbijt, lunch of warme maaltijd) wel voor het sporten eten, maar zorg er dan voor dat je dit ongeveer 2 uur van tevoren eet. Ook is het belangrijk dat deze maaltijd niet al te vettig is, omdat het anders extra tijd kost om het te verteren. Een vettige maaltijd moet dan zeker 3 uur voor het sporten gegeten worden. Op deze manier zal je tijdens het sporten ook minder snel maag- en darmklachten krijgen.
Om te voorkomen dat je tijdens het sporten honger krijgt, kun je ongeveer een half uur van tevoren een tussendoortje nemen. Kies dan voor een licht verteerbaar tussendoortje. Het is verstandig om er rekening mee te houden dat het tussendoortje voornamelijk langzame  koolhydraten moet bevatten. Deze koolhydraten worden trager opgenomen in je lichaam, waardoor je bloedsuikerspiegel geleidelijk zal stijgen en er tijdens het sporten geen energietekort zal ontstaan. Voorbeelden zijn: een stuk fruit, rauwkost, een snee krentenbrood of een boterham met zoet beleg (bijv. halvajam of appelstroop).

Tijdens het sporten
Bij langdurige intensieve trainingen kan het verstandig zijn om gebruik te maken van sportdrank, sportrepen of sportgels. Let er bij het afvallen op dat je hier niet te veel van neemt. Als je te veel neemt zal je de calorieën hieruit juist weer opslaan als vet, waardoor je niet afvalt. Vraag daarom je diëtist voor de juiste balans hierin. Wel is het belangrijk om tijdens het sporten voldoende water te drinken. Het is dus niet de bedoeling dat je alleen drinkt wanneer je dorst hebt. Wanneer je tijdens het sporten dorst krijgt betekent dit dat je te weinig hebt gedronken. Het is de bedoeling dat je elk kwartier ongeveer 125-250 ml water drinkt, om op die manier het verloren vocht aan te vullen.

Na het sporten
Omdat je na het sporten een deel van de energievoorraad in je lichaam hebt verbruikt, is het verstandig om na het sporten wel wat te eten. Op die manier geef je je lichaam ook de kans om optimaal te kunnen herstellen. Een belangrijke voedingsstof voor na het sporten zijn eiwitten. Probeer binnen een uur na het sporten eiwitten binnen te krijgen, om op die manier je spieren sneller te laten herstellen. Eiwitten zitten voornamelijk in vlees, eieren, vis, melk, kaas, peulvruchten, graanproducten en noten.
Je kunt na het sporten bijvoorbeeld een warme maaltijd eten. Zorg er dan voor dat deze maaltijd voldoende vlees, vis, kip, ei of melkproducten bevat. Heb je je hoofdmaaltijden al gehad? Eet dan bijvoorbeeld een cracker met ei, een schaaltje kwark/yoghurt (met fruit/havermout erin), peulvruchten of drink een glas melk. Neem dit het liefst binnen een uur na je training. Dan herstel je het snelst. Uiteraard is een snel herstel alleen belangrijk als je vaak sport ( 3 keer per week of vaker). Wanneer je 1 keer per week aan sport doet, is het niet nodig je voeding hierop aan te passen.

Door: Linda Saado, Diëtist in opleiding