Daar zijn ze weer… de voedingsfabels! Er dwalen misschien nog wel duizenden rond. Vandaag zal ik weer een poging wagen om vijf andere voedingsfabels te ontkrachten. Heb je het de vorige keer gemist? Klik dan hier!

Zware botten

Gek genoeg wordt er vaak gedacht dat overgewicht in verband staat met het gewicht van de botten in het lichaam. Dit is een fabel. Als je BMI te hoog is betekent het dat je meer weegt voor je lengte dan goed is voor je gezondheid. Hierbij kan het om lichaamsvet of spiermassa gaan, maar de botten hebben hier niks mee te maken. Het skelet van een vrouw weegt ongeveer tussen de 9 – 11 kg en het skelet van een man tussen de 12 – 15 kg. Het verschil in skeletgewicht zal dus nooit meer zijn dan 3 kg. Elk persoon heeft natuurlijk een andere bouw en postuur, waardoor de een inderdaad een kilo zwaarder kan zijn dan de ander. Maar dit staat los van een te hoog BMI.

Overgewicht is genetisch bepaald
Vaak wordt genetische aanleg gebruikt om overgewicht te verklaren. Gelukkig is dit ook maar een fabel! Er bestaat geen gen dat overgewicht veroorzaakt. Wel bestaan er genen die onze eetlust, darmflora, stofwisseling en het aantal vetcellen in ons lichaam bepalen. Dit zijn factoren die een rol kunnen spelen tijdens het ontwikkelen van overgewicht. Wanneer iemand bijvoorbeeld een trage stofwisseling heeft, kan dit leiden tot een verminderde energieverbruik. Echter betekent dit niet dat je dan per se overgewicht moet ontwikkelen. Je kunt erfelijke aanleg voor overgewicht hebben, maar dankzij een gezond voedingspatroon en beweegpatroon je gewicht in de hand houden. De omgevingsfactoren zoals je eetgewoontes en je bewegingspatroon spelen uiteindelijk de grootste rol bij het ontwikkelen van overgewicht.

Citroensap breekt vet af
Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking is ervan overtuigd dat citroensap het vet in ons lichaam kan afbreken. Was het maar zo simpel! Citroensap blijkt in verschillende middelen wel een ontvettende werking te hebben en het wordt daarom in bijvoorbeeld afwasmiddelen gebruikt, maar deze functie heeft citroensap helaas niet in het menselijk lichaam. Er is geen enkel bewijs dat citroensap het vet in ons lichaam afbreekt en daarmee helpt om gewicht te verliezen.

Vleesvervangers zijn net zo gezond als normaal vlees
Vaak denken mensen dat het gezonder is om vlees te vervangen, maar niks is minder waar. Uit onderzoek blijkt dat vleesvervangers altijd minder ijzer bevatten dan een gemiddeld stuk vlees. Daarbij wordt het ijzer uit vleesvervangers altijd minder goed opgenomen(1-10% wordt opgenomen) dan het ijzer uit vlees(25% wordt opgenomen). Verder hebben vleesvervangers vaak een waslijst aan ingrediënten. Dit betekent dat er veel aan het product is geknutseld.. Het is aan te raden om zoveel mogelijk voor verse en natuurlijke producten te kiezen, zoals een lekker stuk vlees.

Speltbrood bevat minder koolhydraten dan tarwebrood
Speltbrood is absoluut geen koolhydraatarm brood. De hoeveelheid koolhydraten en zelfs de hele voedingswaarde is in beide soorten broden vergelijkbaar. Wel bevat speltbrood net iets meer eiwitten dan tarwebrood, waardoor het caloriegehalte ook iets hoger is en het langer voor een verzadigd gevoel kan zorgen. Ook is de Glycemische Index van speltbrood lager dan van tarwebrood, dit betekent dat de koolhydraten in het brood iets minder snel worden opgenomen. Maar kies dan wel altijd voor volkorenspeltbrood. Verder is een sneetje speltbrood kleiner (en zwaarder) dan een sneetje tarwebrood, waardoor je onbewust minder beleg kunt gebruiken.

Door: Linda Saado, Diëtist in opleiding